Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1225633

Ću združene kulture osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline


Herceg, Filip
ću združene kulture osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1225633 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ću združene kulture osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline
(Biosynthesis of bacterial cellulose assisted by symbiosis of osmophilic yeast and acetic acid bacteria)

Autori
Herceg, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2017

Stranica
70

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
bakterijska celuloza, organske kiseline, kristaliničnost, antimikrobna aktivnost
(bacterial cellulose, organic acids, crystallinity, antimicrobial activity)

Sažetak
Bakterijska celuloza (BC), koju proizvodi združena kultura kvasaca i bakterija je nova alternativa polimerima fosilnog podrijetla. U ovom radu, BC proizvedena pomoću kombuche je analizirana i karakterizirana nakon 14 dana fermentacije. Praćena je proizvodnja organskih kiselina (octena i glukonska), etanola i BC u čaju od ribiza zaslađenim saharozom (60 do 120 g/L) te Hestrin-Schramm (HS) podlozi s glukozom, maltozom, fruktozom ili glicerolom kao izvorom ugljika. Najveći prinos je postignut korištenjem saharoze i glukoze, 300 g/L odnosno 151 g/L. Debljina i prinos BC se povećala tijekom fermentacije te s porastom površine i dubinom hranjivog medija. Uzorci su analizirani FT-IR spetroskopijom te je utvrđeno da svi uzorci pokazuju veći postotak kristaliničnosti. Uočena je antimikrobna aktivnost u odnosu na Salmonella typhimurium, Escherichia coli i Pseudomonas sp., a Vibrio cholareae nije bio inhibiran djelovanjem združene kulture kombucha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Herceg, Filip
ću združene kulture osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Herceg, F. (2017) 'ću združene kulture osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Herceg, Filip}, year = {2017}, pages = {70}, keywords = {bakterijska celuloza, organske kiseline, kristalini\v{c}nost, antimikrobna aktivnost}, title = {\'{c}u zdru\v{z}ene kulture osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline}, keyword = {bakterijska celuloza, organske kiseline, kristalini\v{c}nost, antimikrobna aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Herceg, Filip}, year = {2017}, pages = {70}, keywords = {bacterial cellulose, organic acids, crystallinity, antimicrobial activity}, title = {Biosynthesis of bacterial cellulose assisted by symbiosis of osmophilic yeast and acetic acid bacteria}, keyword = {bacterial cellulose, organic acids, crystallinity, antimicrobial activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font