Pregled bibliografske jedinice broj: 1225633
Ću združene kulture osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline
ću združene kulture osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1225633 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ću združene kulture osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline
(Biosynthesis of bacterial cellulose assisted by symbiosis of osmophilic yeast and acetic acid bacteria)
Autori
Herceg, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2017
Stranica
70
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
bakterijska celuloza, organske kiseline, kristaliničnost, antimikrobna aktivnost
(bacterial cellulose, organic acids, crystallinity, antimicrobial activity)
Sažetak
Bakterijska celuloza (BC), koju proizvodi združena kultura kvasaca i bakterija je nova alternativa polimerima fosilnog podrijetla. U ovom radu, BC proizvedena pomoću kombuche je analizirana i karakterizirana nakon 14 dana fermentacije. Praćena je proizvodnja organskih kiselina (octena i glukonska), etanola i BC u čaju od ribiza zaslađenim saharozom (60 do 120 g/L) te Hestrin-Schramm (HS) podlozi s glukozom, maltozom, fruktozom ili glicerolom kao izvorom ugljika. Najveći prinos je postignut korištenjem saharoze i glukoze, 300 g/L odnosno 151 g/L. Debljina i prinos BC se povećala tijekom fermentacije te s porastom površine i dubinom hranjivog medija. Uzorci su analizirani FT-IR spetroskopijom te je utvrđeno da svi uzorci pokazuju veći postotak kristaliničnosti. Uočena je antimikrobna aktivnost u odnosu na Salmonella typhimurium, Escherichia coli i Pseudomonas sp., a Vibrio cholareae nije bio inhibiran djelovanjem združene kulture kombucha.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija