Pregled bibliografske jedinice broj: 1225632
Energijska vrijednost i stabilnost boje tijekom ubrzanog starenja raznih vrsta craft piva
Energijska vrijednost i stabilnost boje tijekom ubrzanog starenja raznih vrsta craft piva, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1225632 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Energijska vrijednost i stabilnost boje tijekom ubrzanog starenja raznih vrsta craft piva
(Energy value and color stability in forced aged of various craft beers)
Autori
Klinar, Marijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2019
Stranica
36
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
craft pivo, udjel kalorija, energijska vrijednost, test ubrzanog starenja
(Craft beer, Caloric content, Energy value, Forced ageing)
Sažetak
Pivo, kao popularno alkoholno piće, velik je dio prehrane opće populacije i kao takvo izvor energije. Energiji u pivu najviše doprinose alkohol, ugljikohidrati i proteini. Craft pokret u Hrvatskoj rezultirao je otvaranjem novih pivovara i raznovrsnije ponude pivskih stilova na tržištu. Za određivanje energijske vrijednosti piva postoje analitičke metode propisane od strane raznih institucija i metode u zakonskim propisima. U ovom radu određivala se energetska vrijednost pet pivskih stilova jedne zagrebačke craft pivovare. Uz to analitičkim metodama određivali su se pH, mikrobiološka čistoća uzoraka, alkohol, konačni ekstrakt, sadržaj CO2 te gorčina. Piva su se također ubrzano starila kako bi se odredila promjena intenziteta boje tijekom skladištenja. Za smanjenje moguće nestabilnosti boje piva preporučeno je skladištenje piva bez prisustva kisika pri niskim temperaturama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija