Pregled bibliografske jedinice broj: 1225630
BIOTRANSFORMACIJA KOMBUCHA NAPITKA OD SOKA ANANASA
BIOTRANSFORMACIJA KOMBUCHA NAPITKA OD SOKA ANANASA, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1225630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BIOTRANSFORMACIJA KOMBUCHA NAPITKA OD SOKA ANANASA
(BIOTRANSFORMATION OFKOMBUCHA BEVERAGE PRODUCED WITH ANANAS JUICE)
Autori
Čondić-Galiničić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2017
Stranica
36
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
kombucha, organske kiseline, bakterijska celuloza
(Kombucha, organic acids, bacterial cellulo)
Sažetak
Kombucha kao fermentirano piće konzumira se dugi niz godina širom cijelog svijeta zbog svojih profilaktičkih i terapeutskih svojstava. U ovom radu praćena je fermentacija soka od ananasa nacijepljenog s kombuchom te zaslađenog s 80, 100, 120 i 140 g/L saharoze, tijekom 10 dana na temperaturi od 25°C u aerobnim i anaerobnim uvjetima. Promjene pH vezane su uz metaboličke aktivnosti simbiotski združene kulture kvasca i bakterija octene kiseline. Praćena je i proizvodnja organskih kiselina (octene i glukonske), etanola i bakterijske celuloze. Najveći prinos bakterijske celuloze dobiven je pri koncentarciji 80 g/L saharoze (140 g/L). Debljina sloja i prinos bakterijske celuloze dobivene u aerobnim i anaerobnim uvjetima povećava se s vremenom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija