Pregled bibliografske jedinice broj: 1225623
UČINAK IZVORA UGLJIKA NA BIOTRANSFORMACIJU KOMBUCHE, NASTAJANJE ORGANSKIH KISELINA I SINTEZU BAKTERIJSKE CELULOZE
UČINAK IZVORA UGLJIKA NA BIOTRANSFORMACIJU KOMBUCHE, NASTAJANJE ORGANSKIH KISELINA I SINTEZU BAKTERIJSKE CELULOZE, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1225623 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UČINAK IZVORA UGLJIKA NA BIOTRANSFORMACIJU KOMBUCHE, NASTAJANJE ORGANSKIH KISELINA I SINTEZU BAKTERIJSKE CELULOZE
(EFFECT OF CARBON SOURCES ON KOMBUCHA BIOTRANSORMATION, ORGANIC ACIDES PRODUCTION AND SYNTHESIS OF BACTERIAL CELLULOSE)
Autori
Jukić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
67
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
bakterijska celuloza, biotransformacija, fermentacija, organske kiseline
(bacterial cellulose, biotransformation, fermentation, organic acids)
Sažetak
Kombucha je tradicionalni osvježavajući napitak koji se dobiva fermentacijom zaslađenog čaja zahvaljujući snažnom simbiotičkom djelovanju bakterija octene kiseline i kvasaca. U radu su proučavani nastajanje organskih kiselina (octene i glukonske), etanola i bakterijske celuloze (BC) biotransformacijom kombuche u biljnom čaju zaslađenom saharozom i u Hestrin-Schrammovoj hranjivoj podlozi (HS), koja je sadržavala glukozu, etanol i glicerol kao jedine izvore ugljika. Promjene pH vrijednosti bile su posljedica simbiotičke metaboličke aktivnosti kvasaca i bakterija octene kiseline i opadale su s nastajanjem organskih kiselina. Debljina i prinos bakterijske celuloze povećavali su se tijekom vremena fermentacije. Najveći prinos bakterijske celuloze dobiven je u podlozi s glicerolom (2 % vol/vol) i glukozom (20 g/L) i bio je 17 g/g i 14, 5 g/g. Nastajanje bakterijske celuloze povećavalo se razmjerno povećanju odnosa površine i dubine hranjive podloge. Dobiveni rezultati ovog istraživanja ukazuju da maksimalni prinos bakterijske celuloze ovisi o mnogo čimbenika koje još treba dodatno optimizirati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija