Pregled bibliografske jedinice broj: 1225542
BIOKEMIJSKA I ANTIMIKROBNA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJSKE CELULOZE UZGOJENE U ZELENOM ČAJU
BIOKEMIJSKA I ANTIMIKROBNA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJSKE CELULOZE UZGOJENE U ZELENOM ČAJU, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1225542 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BIOKEMIJSKA I ANTIMIKROBNA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJSKE CELULOZE UZGOJENE U ZELENOM ČAJU
(BIOCHEMICAL AND ANTIMICROBIAL CHARACTERIZATION OF BACTERIAL CELLULOSE OBTAINED BY GREEN TEA FERMENTATION)
Autori
Besednik, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.07
Godina
2017
Stranica
48
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
kombuche, bakterijske celuloza, morfologija, fizikalna svojstva, antimikrobna svojstva
(kombucha, bacterial cellulose, morphology, physical properties, antimicrobial properties)
Sažetak
Kombucha je tradicionalno osvježavajuće piće dobiveno fermentacijom zaslađenog čaja sa simbiotskim kulturama octenih bakterija i kvasaca. U ovom je radu proučavana proizvodnja organskih kiselina (octene i glukonske), etanola i bakterijske celuloze biotransformacijom kombuche u zaslađenom (60, 80 i 100 g/L) Rooibos čaju. Promjene pH vrijednosti su povezane sa simbiotskim metaboličkim aktivnostima kvasaca i bakterija octene kiselina, pri čemu se pH vrijednost smanjivala s porastom proizvodnje octene kiseline. Analiziranjem uzoraka FT-IR spektroskopijom, XDR analizom i skenirajućom elektronskom mikroskopijom, određeno je da uzorak sadrži viši postotak amorfnih regije nego kristalnih regija, kao što je i očekivano. Debljina sloja i prinos bakterijske celuloze je rastao tijekom vremena fermentacije. Antimikrobna svojstva su opažena na testnim mikroorganizmima (Salmonella typhimurium, Escherichia coli i Pseudomonas sp.), dok Vibrio cholerae nije bio inhibiran uzorcima kombuche. Rezultati ovog istraživanje upućuju na to da prinos celuloze ovisi o mnogo čimbenika koje trebaju optimizirati kako bi se postigao maksimalni prinos.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija