Pregled bibliografske jedinice broj: 1225539
NUTRITIVNA VRIJEDNOST I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA GLJIVE Amanita caesarea U RAZLIČITIM STADIJIMA ZRELOSTI PLODNIH TIJELA
NUTRITIVNA VRIJEDNOST I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA GLJIVE Amanita caesarea U RAZLIČITIM STADIJIMA ZRELOSTI PLODNIH TIJELA, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1225539 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
NUTRITIVNA VRIJEDNOST I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA GLJIVE
Amanita caesarea U RAZLIČITIM STADIJIMA ZRELOSTI PLODNIH TIJELA
(NUTRITIVE VALUE AND ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF Amanita caesarea AT DIFFERENT FRUITING BODIES MATURITY STAGES)
Autori
Mihalj, Nika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.09
Godina
2017
Stranica
36
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
Amanita caesarea, analize nutrienata, bioaktivni sastojci, antioksidacijska aktivnost
(Amanita caesarea, nutritive analysis, bioactive components, antioxidant activity)
Sažetak
U ovom radu je ispitana nutritivna vrijednost, udjel bioaktivnih sastojaka i antioksidacijska aktivnost ekstrakata gljive Amanita caesarea u vrućoj vodi (90 ºC) i metanolu (37 ºC) iz 5 stadija zrelosti (mala i velika jaja, vrlo mlada, mlada i zrela plodna tijela). Određen je i uspoređen kemijski sastav (proteini, šećeri, masne kiseline, pepeo, tokoferoli, askorbinska kiselina i fenolni spojevi) ove smonikle jestive gljive koja je cijenjena u gastronomiji. Prosječne vrijednosti proteina, masti i sadržaja pepela iznosile su 17, 11 i 3 g suhe tvari. Provedena su četiri testa: sposobnost uklanjanja radikala, reducirajuća snaga, inhibicija lipidne peroksidacije i sposobnost keliranja Fe2+ iona kako bi se izmjerila antioksidacijska aktivnost ekstrakata. Svi ekstrakti su imali usporedivu antioksidacijsku sposobnost. Redukcijska snaga ekstrakata pokazala se izvrsnom, a sposobnost keliranja se povećavala s povećanjem koncentracije ekstrakata. Rezultati su pokazali da je gljiva A. caesare izvrstan izvor nutritivnih, bioaktivnih i antioksidacijskih sastojaka u svim stadijima zrelosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija