Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1225538

NUTRITIVNI I ZDRAVSTVENI UČINCI SASTOJAKA I METABOLITA NASTALIH FERMENTACIJOM KOMBUCHA NAPITKA


Knez, Petra
NUTRITIVNI I ZDRAVSTVENI UČINCI SASTOJAKA I METABOLITA NASTALIH FERMENTACIJOM KOMBUCHA NAPITKA, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1225538 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
NUTRITIVNI I ZDRAVSTVENI UČINCI SASTOJAKA I METABOLITA NASTALIH FERMENTACIJOM KOMBUCHA NAPITKA
(NUTRITIONAL AND HEALTH EFFECTS OF THE INGREDIENTS AND METABOLITES MADE BY FERMENTATION OF KOMBUCHA DRI)

Autori
Knez, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.09

Godina
2020

Stranica
26

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
čaj, fermentacija, kombucha, pozitivni učinci, SCOBY
(Tea, Fermentation, Kombucha, Positive effects, SCO)

Sažetak
Kombucha je napitak proizveden fermentacijom crnog, zelenog ili oolong čaja, koristeći simbiotsku kulturu bakterija i kvasaca. Kao izvor ugljika, najčešće se u infuziju čaja dodaje saharoza. Zbog simbiotskog djelovanja bakterija (Acetobacter xylinum, Acetobacter xylinoides, Bacterium gluconicum) i kvasaca (Schizosaccharomyces pombe, Saccharomycodes ludwigii, Saccharomyces cerevisiae), dobiva se napitak za kojega se vjeruje da doprinosi zaštiti zdravlja. Tu se ponajprije misli na smanjenje razine kolesterola, smanjenje širenja karcinoma, uklanjanje ksenobiotika iz jetre i uklanjanje slobodnih radikala iz organizma. Ovaj se rad fokusira na otkrića o korisnim učincima kombucha napitka, daje uvid u kemijski sastav napitka te proučava kontraindikacije koje se mogu pojaviti nakon učestale konzumacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knez, Petra
NUTRITIVNI I ZDRAVSTVENI UČINCI SASTOJAKA I METABOLITA NASTALIH FERMENTACIJOM KOMBUCHA NAPITKA, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Knez, P. (2020) 'NUTRITIVNI I ZDRAVSTVENI UČINCI SASTOJAKA I METABOLITA NASTALIH FERMENTACIJOM KOMBUCHA NAPITKA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Knez, Petra}, year = {2020}, pages = {26}, keywords = {\v{c}aj, fermentacija, kombucha, pozitivni u\v{c}inci, SCOBY}, title = {NUTRITIVNI I ZDRAVSTVENI U\v{C}INCI SASTOJAKA I METABOLITA NASTALIH FERMENTACIJOM KOMBUCHA NAPITKA}, keyword = {\v{c}aj, fermentacija, kombucha, pozitivni u\v{c}inci, SCOBY}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Knez, Petra}, year = {2020}, pages = {26}, keywords = {Tea, Fermentation, Kombucha, Positive effects, SCO}, title = {NUTRITIONAL AND HEALTH EFFECTS OF THE INGREDIENTS AND METABOLITES MADE BY FERMENTATION OF KOMBUCHA DRI}, keyword = {Tea, Fermentation, Kombucha, Positive effects, SCO}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font