Pregled bibliografske jedinice broj: 1225538
NUTRITIVNI I ZDRAVSTVENI UČINCI SASTOJAKA I METABOLITA NASTALIH FERMENTACIJOM KOMBUCHA NAPITKA
NUTRITIVNI I ZDRAVSTVENI UČINCI SASTOJAKA I METABOLITA NASTALIH FERMENTACIJOM KOMBUCHA NAPITKA, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1225538 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
NUTRITIVNI I ZDRAVSTVENI UČINCI SASTOJAKA I METABOLITA NASTALIH FERMENTACIJOM KOMBUCHA NAPITKA
(NUTRITIONAL AND HEALTH EFFECTS OF THE INGREDIENTS AND METABOLITES MADE BY FERMENTATION OF KOMBUCHA DRI)
Autori
Knez, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.09
Godina
2020
Stranica
26
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
čaj, fermentacija, kombucha, pozitivni učinci, SCOBY
(Tea, Fermentation, Kombucha, Positive effects, SCO)
Sažetak
Kombucha je napitak proizveden fermentacijom crnog, zelenog ili oolong čaja, koristeći simbiotsku kulturu bakterija i kvasaca. Kao izvor ugljika, najčešće se u infuziju čaja dodaje saharoza. Zbog simbiotskog djelovanja bakterija (Acetobacter xylinum, Acetobacter xylinoides, Bacterium gluconicum) i kvasaca (Schizosaccharomyces pombe, Saccharomycodes ludwigii, Saccharomyces cerevisiae), dobiva se napitak za kojega se vjeruje da doprinosi zaštiti zdravlja. Tu se ponajprije misli na smanjenje razine kolesterola, smanjenje širenja karcinoma, uklanjanje ksenobiotika iz jetre i uklanjanje slobodnih radikala iz organizma. Ovaj se rad fokusira na otkrića o korisnim učincima kombucha napitka, daje uvid u kemijski sastav napitka te proučava kontraindikacije koje se mogu pojaviti nakon učestale konzumacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)