Pregled bibliografske jedinice broj: 1225527
BIOSINTEZA I KARAKTERIZACIJA BAKTERIJSKE NANOCELULOZE UZGOJENE U STATIČNIM UVJETIMA U SOKU OD BOROVNICA
BIOSINTEZA I KARAKTERIZACIJA BAKTERIJSKE NANOCELULOZE UZGOJENE U STATIČNIM UVJETIMA U SOKU OD BOROVNICA, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1225527 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BIOSINTEZA I KARAKTERIZACIJA BAKTERIJSKE NANOCELULOZE UZGOJENE U STATIČNIM UVJETIMA U SOKU OD BOROVNICA
(BIOSYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF BACTERIAL NANOCELLULOSE FROM STATIC CULTIVATION IN BLUEBERRY JUICE)
Autori
Vili Nemec
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
66
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
kombucha, organske kiseline, bakterijska nanoceluloza (BNC), karakterizacija, antimikrobna aktivnost
(Kombucha, Organic acids, Bacterial nanocellulose (BNC), Characterization, Antimicrobial activity)
Sažetak
Bakterijska nanoceluloza (BNC) je održivi prirodni egzopolisaharid, kojeg karakteriziraju izvrsna svojstva, kao što su hidrofilnost, biorazgradivost, velika sposobnost kemijske modifikacije, te sposobnost oblikovanja različitih polukristaliničnih morfologija. Tijekom 21 dana fermentacije kombuche u soku od borovnica u aerobnim uvjetima, uz dodatak 40 do 120 g/L saharoze, praćene su promjene pH vrijednosti, kinetika nastajanja organskih kiselina (octene, glukonske, mliječne i glukuronske), etanola i prinos sintetizirane BNC. Smanjenje pH vrijednosti posljedica je simbiotičko-metaboličkih aktivnosti osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline i nastajanja organskih kiselina. Debljina i prinos BNC se povećavala tijekom fermentacije. Uzorci su analizirani FT-IR spektroskopijom te je utvrđeno da su svi imali visoki postotak kristaliničnosti. Uočena je antimikrobna aktivnost BNC prema bakterijama Escherichia coli, Salmonella typhimurium, i Pseudomonas aeruginosa i kvascu Candida albicans, ali ne i prema bakterijama Vibrio cholerae i Staphylococcus aureus.
Izvorni jezik
Hrvatski