Pregled bibliografske jedinice broj: 1225521
Gljive: Nutritivni, mineralni i bioaktivni sastojci
Gljive: Nutritivni, mineralni i bioaktivni sastojci, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1225521 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gljive: Nutritivni, mineralni i bioaktivni sastojci
(Mushrooms: Nutraceutical, mineral and bioactive components)
Autori
Ana Dananić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.09
Godina
2021
Stranica
34
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
bioaktivni sastojci, funkcionalna hrana, gljive, ljekovite gljive, nutraceutici
(bioactive components, functional food, medicinal mushrooms, mushrooms nutraceutics)
Sažetak
U posljednjih nekoliko desetljeća, prilikom razvoja nove hrane, veliki naglasak stavlja se na njezine fiziološke funkcije. Gljive su idealan primjer funkcionalne hrane. Niske su kalorijske vrijednosti, ali su bogat izvor nutrijenata zbog velikog udjela proteina, hlapljivih ulja, karotenoida, fenolnih spojeva, flavonoida te vitamina poput vitamina B1, B2, B3, C, D i vlakana. Uz to, ekstraktima gljiva pripisuju se brojni zdravstveni učinci među kojima je prvenstveno jačanje imunološkog sustava. Bioaktivni spojevi iz ekstrakta imaju antikancerogena, antiupalna, hipoglikemijska, antimikrobna, antioksidacijska, imunomodulacijska, antivirusna, hepatoprotektivna, antineurodegenerativna, antiangiogena i hipokolesterolemična svojstva. Stoga, kako bismo dobili bolji uvid u neiskorišten potencijal gljiva, ovaj rad predstavljat će kratki pregled istraživanja nutritivnih, mineralnih i bioaktivnih sastojaka gljiva.
Izvorni jezik
Hrvatski