Pregled bibliografske jedinice broj: 1225010
Varijabilnost parametara mikroklime u odabranim proizvodnim objektima
Varijabilnost parametara mikroklime u odabranim proizvodnim objektima // Zbornik sažetaka 44. međunarodnog simpozija mljekarskih stručnjaka
Sveti Ivan Zelina, 2022. str. 103-103 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1225010 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Varijabilnost parametara mikroklime u odabranim proizvodnim objektima
(The variability of microclimate parameters at selected dairy farms)
Autori
Šinka, Danko ; Benak, Stipo ; Gregić, Maja ; Steiner, Zvonimir ; Gantner, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 44. međunarodnog simpozija mljekarskih stručnjaka
/ - Sveti Ivan Zelina, 2022, 103-103
Skup
44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 12.10.2022. - 15.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mliječna goveda ; mikroklimatski parametri ; toplinski stres
(dairy cattle ; microclimate parameters ; heat stress)
Sažetak
Klimatske promjene značajno mijenjaju okolišne uvjete za poljoprivrednu, a osobito stočarsku proizvodnju čineći sektor stočarstva još izazovnijim u uvjetima sve veće potrebe za hranom animalnog podrijetla, smanjenja raspoloživih resursa te radne snage. Intenzivna proizvodnja mlijeka uglavnom podrazumijeva stajski uzgoj u kojem je od iznimne važnosti osiguranje optimalnih mikroklimatskih uvjeta. Kombinacija visoke ambijentalne temperature i visoke relativne vlage zraka u objektu ima za posljedicu pojavu toplinskog stresa što inducira smanjenje konzumacije krmiva i količine mlijeka, promjene sastava mlijeka, povećanje broja somatskih stanica i pojavnosti mastitisa, ali i narušavanje reproduktivnih svojstava mliječnih krava. Posljedično, toplinski stres inducira značajne financijske gubitke u proizvodnji mlijeka. Smanjenje utjecaja toplinskog stresa moguće je primjenom kratkoročnih te dugoročnih metoda, pri čemu kratkoročne impliciraju optimizaciju hranidbe te primjenu različitih sustava hlađenja objekata, dok dugoročne metode znače selekciju na rezistentnost na toplinski stres. Kako bi se navedene metode uspješno aplicirale, nužno je mjeriti razinu toplinskog stresa u objektima. Temperaturno-humidni indeks (THI) koji je kombinacija ambijentalne temperature i relativne vlažnosti najjednostavnija je i najčešća mjera toplinskog stresa. Stoga je cilj ovoga istraživanja bio prikazati varijabilnost parametara mikroklime u odabranim proizvodnim objektima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek