Pregled bibliografske jedinice broj: 1224845
Nutritivna vrijednost i antioksidacijska aktivnost jestivih samoniklih gljiva Albatrellus pes-caprae i Armillaria mellea
Nutritivna vrijednost i antioksidacijska aktivnost jestivih samoniklih gljiva Albatrellus pes-caprae i Armillaria mellea // Glasnik zaštite bilja, 6 (2020), 38-51 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1224845 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna vrijednost i antioksidacijska aktivnost jestivih samoniklih gljiva Albatrellus pes-caprae i Armillaria mellea
(Nutritive value and antioxidant activity of wild edible mushroms Albarellus per-caprae and Armilaria mellea)
Autori
Beluhan, Sunčica ; Cukon, Katja ; Ivančić Šantek, Mirela
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 6
(2020);
38-51
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Albarellus per-caprae, Armilaria mellea, nutritivna vrijednost, bioaktivni sastojci, antioksidacijska aktivnost
(Albarellus per-caprae, Armilaria mellea, Nutritive value, Bioactive compounds, Antioxidant activity)
Sažetak
Ovo istraživanje namijenjeno je određivanju prosječnog kemijskog sastava, udjela bioaktivnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti jestivih samoniklih gljiva Albarellus per-caprae i Armilaria mellea. Rezultati određivanja kemijskog sastava su pokazali da su gljive bogat izvor bjelančevina i ugljikohidrata te da imaju male količine masti, a dobar su izvor energije. Koncentracije pet bioaktivnih spojeva (askorbinska kiselina, β-karoten, likopen, ukupni fenoli i flavonoidi) određene su ekstrakcijom plodišta gljiva u vrućoj vodi i metanolu. Tri komplementarna kemijska ispitivanja ; reducirajuća snaga, uklanjanje slobodnih radikala (DPPH) i sposobnost keliranja iona željeza korišteni su za određivanje antioksidacijskih svojstava ekstrakata. Najveće vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta određene su u ekstraktima A. mellea s vrućom vodom (9, 01 μM TE/g s.tv. u reducirajućoj snazi, 65% u sposobnosti uklanjanja slobodnih radikala, i 85% u sposobnosti keliranja). Vrijednosti EC50 za tri različita ispitivanja antioksidanta bile su između 1, 63 mg/ mL i 6, 86 mg/mL. Zbog ovih karakteristika, jestive samonikle gljive A. per-caprae i A. mellea mogu biti dio dobro uravnotežene prehrane i izvor bioaktivnih sastojaka.
Izvorni jezik
Hrvatski