Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1224810

Mlaćenica - visokovrijedan nusproizvod proizvodnje maslaca


Lučan Čolić, Mirela; Blažić, Marijana; Hardi, Jovica
Mlaćenica - visokovrijedan nusproizvod proizvodnje maslaca // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 367-396


CROSBI ID: 1224810 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mlaćenica - visokovrijedan nusproizvod proizvodnje maslaca
(Buttermilk - a high-value by-product of butter production)

Autori
Lučan Čolić, Mirela ; Blažić, Marijana ; Hardi, Jovica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi

Grad
Osijek

Godina
2021

Raspon stranica
367-396

ISBN
978-953-7005-75-7

Ključne riječi
mlaćenica ; membrana masne globule ; bioaktivni sastojci ; izolacija ; primjena
(buttermilk ; milk fat globule membrane ; bioactive ingredients ; isolation : applications)

Sažetak
Mlaćenica ili stepka sporedni je proizvod koji se dobiva pri proizvodnji maslaca. Uz sirutku glavni je nusproizvod mljekarske industrije. Mlaćenica može biti slatka, kisela i sirutkina, ovisno o tome dobiva li se iz slatkog, kiselog ili sirutkinog vrhnja. Tijekom prerade maslaca u maslo dobiva se još jedan visokovrijedan nusproizvod – serum maslaca. Mlaćenica i serum maslaca sadrže jedinstvene bioaktivne sastojke iz membrane masne globule: fosfolipide i membranske proteine. Mlaćenica se nekada koristila kao stočna hrana, a danas se zna da posjeduje poželjna funkcionalna i terapijska svojstva. Međutim, pun potencijal sastojaka membrane masne globule, s obzirom na njihovo terapijsko djelovanje, nije u potpunosti iskorišten. U ovom poglavlju dan je prikaz dobivanja nusproizvoda tijekom proizvodnje maslaca i daljnje prerade u maslo, promjene koje uzrokuju njihov jedinstveni sastav te pregled najnovijih saznanja o tehnološkim i nutritivnim vrijednostima sastojaka mlaćenice i seruma maslaca. Prikazane su dosadašnje spoznaje o mogućnostima izolacije visokovrijednih fragmenata membrane masne globule, posebice fosfolipida, iz mlaćenice, seruma maslaca i sirutke zaostale nakon proizvodnje sira iz mlaćenice te su razmotrene mogućnosti primjene u prehrambenoj industriji, kao i u drugim granama industrije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (autor)

Avatar Url Marijana Blazic (autor)

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lučan Čolić, Mirela; Blažić, Marijana; Hardi, Jovica
Mlaćenica - visokovrijedan nusproizvod proizvodnje maslaca // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 367-396
Lučan Čolić, M., Blažić, M. & Hardi, J. (2021) Mlaćenica - visokovrijedan nusproizvod proizvodnje maslaca. U: Šubarić, D. & Miličević, B. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, str. 367-396.
@inbook{inbook, author = {Lu\v{c}an \v{C}oli\'{c}, Mirela and Bla\v{z}i\'{c}, Marijana and Hardi, Jovica}, year = {2021}, pages = {367-396}, keywords = {mla\'{c}enica, membrana masne globule, bioaktivni sastojci, izolacija, primjena}, isbn = {978-953-7005-75-7}, title = {Mla\'{c}enica - visokovrijedan nusproizvod proizvodnje maslaca}, keyword = {mla\'{c}enica, membrana masne globule, bioaktivni sastojci, izolacija, primjena}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Vele\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Lu\v{c}an \v{C}oli\'{c}, Mirela and Bla\v{z}i\'{c}, Marijana and Hardi, Jovica}, year = {2021}, pages = {367-396}, keywords = {buttermilk, milk fat globule membrane, bioactive ingredients, isolation : applications}, isbn = {978-953-7005-75-7}, title = {Buttermilk - a high-value by-product of butter production}, keyword = {buttermilk, milk fat globule membrane, bioactive ingredients, isolation : applications}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Vele\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font