Pregled bibliografske jedinice broj: 1224690
Hlapljivi spojevi rakije travarice
Hlapljivi spojevi rakije travarice // 19 th Ružička Days Today science - tomorrow industry : Proceedings = 19. Ružičkini dani Danas znanost - sutra industrija" : zbornik radova / Babić, Jurislav (ur.).
Zagreb : Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 52-52 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1224690 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hlapljivi spojevi rakije travarice
(Volatile compounds of brandy travarica)
Autori
Šarolić, Mladenka ; Pavlović, Željana ; Marijanović, Zvonimir ; Radonić, Ani ; Delić, Žana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
19 th Ružička Days Today science - tomorrow industry : Proceedings = 19. Ružičkini dani Danas znanost - sutra industrija" : zbornik radova
/ Babić, Jurislav - Zagreb : Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022, 52-52
Skup
19. Ružičkini dani: Danas znanost-sutra industrija = 19th Ružička days: Today science-tomorrow industry
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.09.2022. - 23.09.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hlapljivi spojevi ; rakija ; travarica ; HS-SPME/GC-MS
(volatile compounds ; brandy travarica ; Hs-SPME/GC-MS)
Sažetak
Travarica je jako alkoholno piće koje u Hrvatskoj ima dugu tradiciju proizvodnje, posebice na području Dalmacije, Istre i otoka. Pripada skupini specijalnih rakija te se proizvodi aromatiziranjem vinskog destilata, komovice, lozovače ili voćnih rakija odabranim aromatičnim biljem ili njihovim maceratima [1]. U ovom radu analiziran je aromatični profil rakija travarica kupljenih na domaćem tržištu. Hlapljivi spojevi izolirani su pomoću mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HS- SPME) korištenjem CAR/PDMS i DVB/CAR/PDMS vlakana, te analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spektrometrija (GC-MS). Identificirani hlapljivi spojevi pripadaju sljedećim kemijskim skupinama: esteri, alkoholi, ketoni, ugljikovodici, acetali i cikloeteri (oksidi). Među hlapljivim spojevima dominantni su bili esteri, a najzastupljeniji spoj u svim uzorcima bio je etil- dekanoat koji je karakteriziran voćnim aromama [2]. Dobiveni rezultati ukazali su na postojanje razlika u aromatičnom profilu rakija travarica, što je bilo i očekivano obzirom da svaki proizvođač ima svoju recepturu i specifičnost u tehnološkom procesu proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Profili:
Mladenka Šarolić
(autor)
Ani Radonić
(autor)
Zvonimir Marijanović
(autor)
Žana Delić
(autor)