Pregled bibliografske jedinice broj: 1224566
Utjecaj trajanja popuštanja na tvrdoću zakaljenog čelika
Utjecaj trajanja popuštanja na tvrdoću zakaljenog čelika, 2022., diplomski rad, diplomski, Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod
CROSBI ID: 1224566 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj trajanja popuštanja na tvrdoću zakaljenog čelika
(Influence of tempering duration on hardeness of quenced steel)
Autori
Pavković, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu
Mjesto
Slavonski Brod
Datum
12.07
Godina
2022
Stranica
54
Mentor
Milinović, Andrijana
Ključne riječi
Kaljenje ; Popuštanje ; Poboljšavanje ; Tvrdoća
(quenching ; tempering ; hardness)
Sažetak
Tema ovog diplomskog rada jest „Utjecaj trajanja popuštanja na tvrdoću zakaljenog čelika“. Rad se sastoji od teorijskog i eksperimentalnog dijela. U teorijskom dijelu opisan je postupak poboljšavanja čelika te popuštanja. U nastavku rada su opisana četiri stadija popuštanja. Također je opisano ponašanje nelegiranih i legiranih čelika pri popuštanju. U eksperimentalnom dijelu provedeno je ispitivanje utjecaja trajanja popuštanja na tvrdoću čelika. Ispitivanje je provedeno na ispitnim uzorcima izrađenim od čelika C45 i 42CrMo 4 koji su kaljeni, a zatim popušteni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo