Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1224412

Pojavnost mikotoksina u zrnu kukuruza na području Republike Hrvatske od 2018. do 2021. godine


Čuklić, Maja
Pojavnost mikotoksina u zrnu kukuruza na području Republike Hrvatske od 2018. do 2021. godine, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1224412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pojavnost mikotoksina u zrnu kukuruza na području Republike Hrvatske od 2018. do 2021. godine
(Appearance of mycotoxins in maize grain on the territory of the Republic of Croatia from 2018 to 2021)

Autori
Čuklić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2022

Stranica
43

Mentor
Kljak, Kristina

Ključne riječi
zrno kukuruza ; mikotoksini ; kvaliteta hrane za životinje ; zdravstvena ispravnost
(maize grain ; mycotoxins ; feed quality ; health safety)

Sažetak
Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni koji kontaminiraju različite usjeve diljem svijeta i mogu uzrokovati različite vrste bolesti u ljudi i životinja te učiniti velike štete u gospodarstvu. Glavni cilj diplomskog rada bio je analizirati sadržaj mikotoksina na zrnu kukuruza unazad nekoliko godina. Za tu svrhu korišteni su podaci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu za sadržaj mikotoksina aflatoksin B1, deoksinivalenon (DON) i zearalenon u uzorcima zrna kukuruza za razdoblje od 2018. do 2021. godine. Analizirani su uzorci zrna kukuruza s cijelog područje Republike Hrvatske i podijeljeni po županijama. Ukupno je obrađeno 576 uzoraka zrna kukuruza za aflatoksin B1, 180 za DON i 175 za zearalenon. Tijekom promatranog razdoblja rastao je broj analiziranih uzoraka (s 45 u 2018. do 251 u 2021. godine). U većini uzoraka detektirani su svi analizirani mikotoksini, no manji broj zrna kukuruza je bio zdravstveno neispravan prema sadržaju mikotoksina i to 10, 0% za aflatoksin B1, 3, 3% za DON i 10, 2% za zearalenon. Zbog promjene klime očekuje se povećani sadržaja mikotoksina te iz toga razloga raste i potreba za kontrolom zdravstvene ispravnosti zrna kukuruza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čuklić, Maja
Pojavnost mikotoksina u zrnu kukuruza na području Republike Hrvatske od 2018. do 2021. godine, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Čuklić, M. (2022) 'Pojavnost mikotoksina u zrnu kukuruza na području Republike Hrvatske od 2018. do 2021. godine', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ukli\'{c}, Maja}, year = {2022}, pages = {43}, keywords = {zrno kukuruza, mikotoksini, kvaliteta hrane za \v{z}ivotinje, zdravstvena ispravnost}, title = {Pojavnost mikotoksina u zrnu kukuruza na podru\v{c}ju Republike Hrvatske od 2018. do 2021. godine}, keyword = {zrno kukuruza, mikotoksini, kvaliteta hrane za \v{z}ivotinje, zdravstvena ispravnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ukli\'{c}, Maja}, year = {2022}, pages = {43}, keywords = {maize grain, mycotoxins, feed quality, health safety}, title = {Appearance of mycotoxins in maize grain on the territory of the Republic of Croatia from 2018 to 2021}, keyword = {maize grain, mycotoxins, feed quality, health safety}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font