Pregled bibliografske jedinice broj: 1224412
Pojavnost mikotoksina u zrnu kukuruza na području Republike Hrvatske od 2018. do 2021. godine
Pojavnost mikotoksina u zrnu kukuruza na području Republike Hrvatske od 2018. do 2021. godine, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1224412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pojavnost mikotoksina u zrnu kukuruza na području
Republike Hrvatske od 2018. do 2021. godine
(Appearance of mycotoxins in maize grain on the
territory of the Republic of Croatia from 2018 to
2021)
Autori
Čuklić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2022
Stranica
43
Mentor
Kljak, Kristina
Ključne riječi
zrno kukuruza ; mikotoksini ; kvaliteta hrane za životinje ; zdravstvena ispravnost
(maize grain ; mycotoxins ; feed quality ; health safety)
Sažetak
Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni koji kontaminiraju različite usjeve diljem svijeta i mogu uzrokovati različite vrste bolesti u ljudi i životinja te učiniti velike štete u gospodarstvu. Glavni cilj diplomskog rada bio je analizirati sadržaj mikotoksina na zrnu kukuruza unazad nekoliko godina. Za tu svrhu korišteni su podaci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu za sadržaj mikotoksina aflatoksin B1, deoksinivalenon (DON) i zearalenon u uzorcima zrna kukuruza za razdoblje od 2018. do 2021. godine. Analizirani su uzorci zrna kukuruza s cijelog područje Republike Hrvatske i podijeljeni po županijama. Ukupno je obrađeno 576 uzoraka zrna kukuruza za aflatoksin B1, 180 za DON i 175 za zearalenon. Tijekom promatranog razdoblja rastao je broj analiziranih uzoraka (s 45 u 2018. do 251 u 2021. godine). U većini uzoraka detektirani su svi analizirani mikotoksini, no manji broj zrna kukuruza je bio zdravstveno neispravan prema sadržaju mikotoksina i to 10, 0% za aflatoksin B1, 3, 3% za DON i 10, 2% za zearalenon. Zbog promjene klime očekuje se povećani sadržaja mikotoksina te iz toga razloga raste i potreba za kontrolom zdravstvene ispravnosti zrna kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)