Pregled bibliografske jedinice broj: 1223933
Utjecaj različitih sojeva kvasaca na brzinu vrenja u boci i kakvoću bijelog pjenušavog vina
Utjecaj različitih sojeva kvasaca na brzinu vrenja u boci i kakvoću bijelog pjenušavog vina, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1223933 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih sojeva kvasaca na brzinu vrenja
u
boci i kakvoću bijelog pjenušavog vina
(The influence of different yeast strains on the
rate of fermentation in the bottle and the quality
of white sparkling wine)
Autori
Matković, Zvonimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2022
Stranica
27
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
pjenušac, sekundarna fermentacija, tradicionalna metoda, kvasci
(sparkling wine, secondary fermentation, traditional method, yeast)
Sažetak
Proizvodnja pjenušavih vina u RH je u stalnom uzlaznom trendu, pri čemu značajno prevladava tradicionalna metoda vrenja u boci kao kvalitetnija metoda proizvodnje pjenušavih vina. Osim samog odabira sorte i kakvoće baznog vina, odgovarajuća kvaliteta pjenušavog vina ovisi i o kvascima. Brzina sekundarnog vrenja, autoliza kvasaca i prirodno bistrenje pjenušavog vina određuju senzorna svojstva i njegovu kakvoću. U fokusu ovoga rada je utjecaj tri različita soja kvasca na brzinu vrenja u boci i kakvoću pjenušavog vina u proizvodnji na pokušalištu Jazbina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)