Pregled bibliografske jedinice broj: 1223928
Soj kvasca kao čimbenik kakvoće ružičastog pjenušavog vina
Soj kvasca kao čimbenik kakvoće ružičastog pjenušavog vina, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1223928 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Soj kvasca kao čimbenik kakvoće ružičastog
pjenušavog vina
(Yeast strain as a factor in the quality of
sparkling rose wine)
Autori
Čobanković, Andrija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2022
Stranica
24
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
pjenušavo vino, sekundarna fermentacija, tradicionalna metoda, kvasci
(sparkling wine, secondary fermentation, traditional method, yeast)
Sažetak
U posljednjih dvadesetak godina tržište pjenušavih vina proširilo se velikom brzinom kao odgovor na veliku globalnu potražnju. Unazad desetak godina i Hrvatska bilježi značajan porast proizvodnje pjenušavih vina. Zbog porasta potražnje za pjenušavim vinima, proizvođači i stručnjaci sudjeluju u unaprjeđenju i pronalasku tehnoloških poboljšanja postojećih metoda proizvodnje. U ovom radu prikazuje se postupak proizvodnje ružičastog pjenušavog vina tradicionalnom metodom na vinogradarsko–vinarskom pokušalištu "Jazbina", te su utvrđeni osnovni fizikalno-kemijski parametri i senzorna svojstva tri pokusne varijante pjenušavog vina. Korištena su tri različita soja kvasca za provedbu sekundarne fermentacije u boci. Na temelju provedenog istraživanja, utvrđeno je da postoje određene razlike između tretmana na razini fizikalno-kemijskih parametara i senzornih svojstava pjenušavih vina proizvedenih različitim sojevima kvasaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)