Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1223928

Soj kvasca kao čimbenik kakvoće ružičastog pjenušavog vina


Čobanković, Andrija
Soj kvasca kao čimbenik kakvoće ružičastog pjenušavog vina, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1223928 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Soj kvasca kao čimbenik kakvoće ružičastog pjenušavog vina
(Yeast strain as a factor in the quality of sparkling rose wine)

Autori
Čobanković, Andrija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2022

Stranica
24

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
pjenušavo vino, sekundarna fermentacija, tradicionalna metoda, kvasci
(sparkling wine, secondary fermentation, traditional method, yeast)

Sažetak
U posljednjih dvadesetak godina tržište pjenušavih vina proširilo se velikom brzinom kao odgovor na veliku globalnu potražnju. Unazad desetak godina i Hrvatska bilježi značajan porast proizvodnje pjenušavih vina. Zbog porasta potražnje za pjenušavim vinima, proizvođači i stručnjaci sudjeluju u unaprjeđenju i pronalasku tehnoloških poboljšanja postojećih metoda proizvodnje. U ovom radu prikazuje se postupak proizvodnje ružičastog pjenušavog vina tradicionalnom metodom na vinogradarsko–vinarskom pokušalištu "Jazbina", te su utvrđeni osnovni fizikalno-kemijski parametri i senzorna svojstva tri pokusne varijante pjenušavog vina. Korištena su tri različita soja kvasca za provedbu sekundarne fermentacije u boci. Na temelju provedenog istraživanja, utvrđeno je da postoje određene razlike između tretmana na razini fizikalno-kemijskih parametara i senzornih svojstava pjenušavih vina proizvedenih različitim sojevima kvasaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Čobanković, Andrija
Soj kvasca kao čimbenik kakvoće ružičastog pjenušavog vina, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Čobanković, A. (2022) 'Soj kvasca kao čimbenik kakvoće ružičastog pjenušavog vina', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}obankovi\'{c}, Andrija}, year = {2022}, pages = {24}, keywords = {pjenu\v{s}avo vino, sekundarna fermentacija, tradicionalna metoda, kvasci}, title = {Soj kvasca kao \v{c}imbenik kakvo\'{c}e ru\v{z}i\v{c}astog pjenu\v{s}avog vina}, keyword = {pjenu\v{s}avo vino, sekundarna fermentacija, tradicionalna metoda, kvasci}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}obankovi\'{c}, Andrija}, year = {2022}, pages = {24}, keywords = {sparkling wine, secondary fermentation, traditional method, yeast}, title = {Yeast strain as a factor in the quality of sparkling rose wine}, keyword = {sparkling wine, secondary fermentation, traditional method, yeast}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font