Pregled bibliografske jedinice broj: 1223875
Utjecaj kvasaca sekundarne fermentacije na kakvoću i sastav pjenušavog vina ´Grk´
Utjecaj kvasaca sekundarne fermentacije na kakvoću i sastav pjenušavog vina ´Grk´, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1223875 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kvasaca sekundarne fermentacije na kakvoću
i
sastav pjenušavog vina ´Grk´
(The influence of secondary fermentation yeasts on
the quality and composition of sparkling wine Grk)
Autori
Brleković, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2022
Stranica
28
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
kvasci, perlanje, pjena, sekundarna fermentacija, tradicionalna metoda
(effervescence, foam, secondary fermentation, traditional method, yeasts)
Sažetak
´Grk´ je hrvatska autohtona sorta podrijetlom s otoka Korčule, od koje se proizvode cijenjena mirna i desertna vina. Jedno od značajnih svojstava sorte je i zadržavanje ugodne kiselosti, odnosno ukupna kiselost koja je viša u odnosu na većinu drugih južnih bijelih sorata. Svojstva sorte i raniji rok berbe omogućuju i proizvodnju pjenušavih vina tradicionalnom metodom. U ovom radu provedene su analize osnovnog fizikalno- kemijskog sastava mošta i baznog vina, parametara boje, ukupnih fenola te senzornih svojstava pjenušavih vina ´Grk´ proizvedenih s različitim sojevima kvasaca primijenjenih u sekundarnoj fermentaciji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)