Pregled bibliografske jedinice broj: 1223871
Utjecaj plemenite plijesni (Botrytis cinerea) na senzorna svojstva vina
Utjecaj plemenite plijesni (Botrytis cinerea) na senzorna svojstva vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1223871 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj plemenite plijesni (Botrytis cinerea) na
senzorna svojstva vina
(Influence of noble rot (Botrytis cinerea) on the
sensory attributes of wine)
Autori
Lučić, Arijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2022
Stranica
21
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
Botrytis cinerea ; plemenita plijesan ; vino ; senzorna svojstva
(Botrytis cinerea ; noble rot ; wine ; sensory attributes)
Sažetak
Preradom prezrelog grožđa inficiranog gljivom Botrytis cinerea, u obliku plemenite plijesni, nastaje specifična vrsta vina. Dug vremenski period posvećen je proučavanju procesa i razvoja zaraze plemenitom plijesni, ali i na glavne faze vinifikacije te utjecaj na senzorna svojstva vina. Složenost čimbenika, posebice ekoloških, objašnjava rijetkost njezine pojave i posebnost vina proizvedenih od takvog grožđa. Plemenita plijesan u vinima stvara karakteristična svojstva i jedinstvenu aromu. Takva vina se ističu na tržištu i tražena su zbog svojih složenih i bogatih senzornih svojstava. Proizvode se u određenim vinskim regijama po cijelome svijetu, najviše u Mađarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, ali i u pojedinim vinogorjima u vinogradarskim regijama kontinentalne Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)