Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1223871

Utjecaj plemenite plijesni (Botrytis cinerea) na senzorna svojstva vina


Lučić, Arijana
Utjecaj plemenite plijesni (Botrytis cinerea) na senzorna svojstva vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1223871 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj plemenite plijesni (Botrytis cinerea) na senzorna svojstva vina
(Influence of noble rot (Botrytis cinerea) on the sensory attributes of wine)

Autori
Lučić, Arijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2022

Stranica
21

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
Botrytis cinerea ; plemenita plijesan ; vino ; senzorna svojstva
(Botrytis cinerea ; noble rot ; wine ; sensory attributes)

Sažetak
Preradom prezrelog grožđa inficiranog gljivom Botrytis cinerea, u obliku plemenite plijesni, nastaje specifična vrsta vina. Dug vremenski period posvećen je proučavanju procesa i razvoja zaraze plemenitom plijesni, ali i na glavne faze vinifikacije te utjecaj na senzorna svojstva vina. Složenost čimbenika, posebice ekoloških, objašnjava rijetkost njezine pojave i posebnost vina proizvedenih od takvog grožđa. Plemenita plijesan u vinima stvara karakteristična svojstva i jedinstvenu aromu. Takva vina se ističu na tržištu i tražena su zbog svojih složenih i bogatih senzornih svojstava. Proizvode se u određenim vinskim regijama po cijelome svijetu, najviše u Mađarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, ali i u pojedinim vinogorjima u vinogradarskim regijama kontinentalne Hrvatske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Lučić, Arijana
Utjecaj plemenite plijesni (Botrytis cinerea) na senzorna svojstva vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Lučić, A. (2022) 'Utjecaj plemenite plijesni (Botrytis cinerea) na senzorna svojstva vina', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lu\v{c}i\'{c}, Arijana}, year = {2022}, pages = {21}, keywords = {Botrytis cinerea, plemenita plijesan, vino, senzorna svojstva}, title = {Utjecaj plemenite plijesni (Botrytis cinerea) na senzorna svojstva vina}, keyword = {Botrytis cinerea, plemenita plijesan, vino, senzorna svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lu\v{c}i\'{c}, Arijana}, year = {2022}, pages = {21}, keywords = {Botrytis cinerea, noble rot, wine, sensory attributes}, title = {Influence of noble rot (Botrytis cinerea) on the sensory attributes of wine}, keyword = {Botrytis cinerea, noble rot, wine, sensory attributes}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font