Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1223862

Alternativni postupci tartaratne stabilizacije vina


Kovač, Ora
Alternativni postupci tartaratne stabilizacije vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1223862 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alternativni postupci tartaratne stabilizacije vina
(Alternate methods of tartrate sabilization in wine)

Autori
Kovač, Ora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2022

Stranica
17

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
kalcijev tartarat ; kalijev hidrogentartarat ; stabilizacija ; kalijev poliaspartat ; hladna stabilizacija
(calcium tartrate ; potassium hydrogen tartrate ; stabilisation ; tartrates)

Sažetak
Tartaratna stabilizacija vina neophodan je proces u proizvodnji kristalno bistrog vina u boci. Tartarati su soli vinske kiseline, koja u vinu tvori soli kalijev hidrogentartarat i kalcijev tartarat. Obje soli kristaliziraju i talože se, tvoreći tzv. „vinski kamen“ koji je vidljiv ljudskom oku i neprivlačan potrošačima te se preventivno mora spriječiti njegovo formiranje. Postupak kojim se odstranjuju tartarati ili inhibira njihovo formiranje naziva se tartaratna stabilizacija. Metode tartaratne stabilizacije dijele se na fizikalne i kemijske. Najčešće korištena fizikalna metoda u vinarstvu je hladna stabilizacija. Osim nje, u fizikalne metode se ubrajaju i kontaktni postupak, pseudo-kontaktni postupak, ionska izmjena te elektrodijaliza. Kemijske metode stabilizacije podrazumijevaju dodavanje kemijskih spojeva ili koloida u vino prije punjenja u bocu, poput metavinske kiseline, karboksimetil celuloze, manoproteina i K- poliaspartata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kovač, Ora
Alternativni postupci tartaratne stabilizacije vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Kovač, O. (2022) 'Alternativni postupci tartaratne stabilizacije vina', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}, Ora}, year = {2022}, pages = {17}, keywords = {kalcijev tartarat, kalijev hidrogentartarat, stabilizacija, kalijev poliaspartat, hladna stabilizacija}, title = {Alternativni postupci tartaratne stabilizacije vina}, keyword = {kalcijev tartarat, kalijev hidrogentartarat, stabilizacija, kalijev poliaspartat, hladna stabilizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}, Ora}, year = {2022}, pages = {17}, keywords = {calcium tartrate, potassium hydrogen tartrate, stabilisation, tartrates}, title = {Alternate methods of tartrate sabilization in wine}, keyword = {calcium tartrate, potassium hydrogen tartrate, stabilisation, tartrates}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font