Pregled bibliografske jedinice broj: 1223862
Alternativni postupci tartaratne stabilizacije vina
Alternativni postupci tartaratne stabilizacije vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1223862 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alternativni postupci tartaratne stabilizacije vina
(Alternate methods of tartrate sabilization in wine)
Autori
Kovač, Ora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2022
Stranica
17
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
kalcijev tartarat ; kalijev hidrogentartarat ; stabilizacija ; kalijev poliaspartat ; hladna stabilizacija
(calcium tartrate ; potassium hydrogen tartrate ; stabilisation ; tartrates)
Sažetak
Tartaratna stabilizacija vina neophodan je proces u proizvodnji kristalno bistrog vina u boci. Tartarati su soli vinske kiseline, koja u vinu tvori soli kalijev hidrogentartarat i kalcijev tartarat. Obje soli kristaliziraju i talože se, tvoreći tzv. „vinski kamen“ koji je vidljiv ljudskom oku i neprivlačan potrošačima te se preventivno mora spriječiti njegovo formiranje. Postupak kojim se odstranjuju tartarati ili inhibira njihovo formiranje naziva se tartaratna stabilizacija. Metode tartaratne stabilizacije dijele se na fizikalne i kemijske. Najčešće korištena fizikalna metoda u vinarstvu je hladna stabilizacija. Osim nje, u fizikalne metode se ubrajaju i kontaktni postupak, pseudo-kontaktni postupak, ionska izmjena te elektrodijaliza. Kemijske metode stabilizacije podrazumijevaju dodavanje kemijskih spojeva ili koloida u vino prije punjenja u bocu, poput metavinske kiseline, karboksimetil celuloze, manoproteina i K- poliaspartata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)