Pregled bibliografske jedinice broj: 1223449
Okoliš i alergije na hranu - poveznice
Okoliš i alergije na hranu - poveznice // 2nd International Student GREEN Conference - Book of Abstracts / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 56-57 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1223449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Okoliš i alergije na hranu - poveznice
(Environment and food allergy - relations)
Autori
Kučinac, Latica ; Habuda-Stanić, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
2nd International Student GREEN Conference - Book of Abstracts
/ Habuda-Stanić, Mirna - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 56-57
ISBN
978-953-7005-91-7
Skup
2. međunarodna studentska GREEN konferencija = 2nd International Students’ GREEN Conference (ISC GREEN 2022)
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 02.06.2022. - 03.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
okoliš ; alergeni ; alergije ; hrana
(environment ; allergens ; allergies ; food)
Sažetak
Intolerancija na hranu i alergije postaju sve ozbiljniji problem posljednjih desetljeća, a često ih se povezuje i s prisutnošću raznih onečišćenja u okolišu. Mnogi ljudi, posebno djeca, osjetljivi su na određene sastojke hrane ili hranu u cjelini. Kako se razvijaju alergije i netolerancije, tako se razvijaju i prehrambeni proizvodi koji isključuju takvu hranu ili alergene u njima. Iz tog razloga na policama možemo vidjeti sve više proizvoda s podebljanim slovima otisnutim BEZ GLUTENA i sličnih, a ako pogledamo deklaracije, svaki alergen koji svaka namirnica sadrži bit će i podebljan. S obzirom na hranu, alergijske reakcije mogu izazvati: gluten, laktoza, jaja, kikiriki, soju, riba i morske plodove te razne aditivi. Za osobe koje su netolerantne ili alergične na neku namirnicu, nije problem izbjegavanje, već je problem što se dodaju drugim namirnicama kao pojačivači okusa, tvari kao sastavni dio hrane ili kao aditivi. Aditivi su jedan od alergena koji su opasni, ne samo za pojedince, već i za sve nas. Neki od njih mogu biti štetni po zdravlje i stoga kancerogeni. U ovom radu biti će prikazani uzroci intolerancije na hranu te odgovori prehrambene industrije koja osmišljavanjem i proizvodnjom modificiranih tradicionalnih prehrambenih proizvoda nastoji olakšati zdravstvene tegobe osobama koje uzrokuje intolerancija na pojedine sastojke hrane i koje se suočavaju sa sve češćim zdravstvenim problemom današnjice.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirna Habuda-Stanić
(autor)