Pregled bibliografske jedinice broj: 1223029
Vlakna u prehrani sportaša, smjernice na temelju kontroliranog praćenja sportskih performansi i analize dnevnika prehrane košarkaša za vrijeme sportskih priprema
Vlakna u prehrani sportaša, smjernice na temelju kontroliranog praćenja sportskih performansi i analize dnevnika prehrane košarkaša za vrijeme sportskih priprema, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1223029 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vlakna u prehrani sportaša, smjernice na temelju
kontroliranog praćenja sportskih performansi i
analize dnevnika prehrane košarkaša za vrijeme
sportskih priprema
(Dietary fiber in athletes, guidelines based on
tracking sports performance and analysis of food
intake records of basketball players during
competition stage)
Autori
Petričević, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2022
Stranica
50
Mentor
Starčević, Antonio
Neposredni voditelj
Ilić, Ana ; Čvrljak, Toni
Ključne riječi
prehrambena vlakna ; subjektivna percepcija umora ; dnevnici prehrane ; crijevna mikrobiota ; košarkaši
(dietary fiber ; RPE ; food records ; gut microbiome ; basketball players)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je dvostruko slijepom studijom utvrditi povezanost unosa prehrambenih vlakana subjektivnog osjećaja umora u sportaša tijekom treninga ili utakmica. Ispitanici su bili mladi košarkaši (n=17) iz istog tima. U ovom radu korištene su antropometrijske metode, a od dijetetičkih metoda korišteni su dnevnici prehrane i 24-satna prisjećanja o unosu hrane i pića. Prije početka istraživanja sportaši su nasumično podijeljeni u dvije grupe: interventnu grupu koja je uzimala prehrambena vlakna u obliku dodataka prehrani Nutriose® i kontrolnu grupu koja je uzimala maltodekstrin kao placebo. Prije početka intervencije analizom dnevnika prehrane utvrđeno je da nije bilo razlika između početnog unosa prehrambenih vlakana kroz uobičajenu prehranu, kao ni razlika u unosu energije i udjela makronutrijenata u dnevnom unosu između dvije grupe. Prilikom mjerenja RPE (engl. Rate of Perceived Exertion) vrijednosti prije i nakon intervencije dokazano je smanjenje subjektivnog osjećaja umora među ispitanicima u interventnoj grupi (p=0, 0049). Ispitanici u interventnoj grupi unosili su više ukupnih proteina (p=0, 030), životinjskih proteina (p=0, 032) i masti (p=0, 020). Nakon provedene Pearsonove korelacije (R2 >0, 5625) nije se izdvojio niti jedan mikronutrijent zaslužan za subjektivno smanjenje osjećaja umora. Povećani unos prehrambenih vlakana može biti mogući alat za pomoć pri subjektivnom smanjenju osjećaja umora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2016-06-3509 - Istraživanje ravnoteže mikrobioma debelog crijeva (MicroEquilibrium) (Starčević, Antonio, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb