Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1223029

Vlakna u prehrani sportaša, smjernice na temelju kontroliranog praćenja sportskih performansi i analize dnevnika prehrane košarkaša za vrijeme sportskih priprema


Petričević, Tomislav
Vlakna u prehrani sportaša, smjernice na temelju kontroliranog praćenja sportskih performansi i analize dnevnika prehrane košarkaša za vrijeme sportskih priprema, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1223029 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vlakna u prehrani sportaša, smjernice na temelju kontroliranog praćenja sportskih performansi i analize dnevnika prehrane košarkaša za vrijeme sportskih priprema
(Dietary fiber in athletes, guidelines based on tracking sports performance and analysis of food intake records of basketball players during competition stage)

Autori
Petričević, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2022

Stranica
50

Mentor
Starčević, Antonio

Neposredni voditelj
Ilić, Ana ; Čvrljak, Toni

Ključne riječi
prehrambena vlakna ; subjektivna percepcija umora ; dnevnici prehrane ; crijevna mikrobiota ; košarkaši
(dietary fiber ; RPE ; food records ; gut microbiome ; basketball players)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je dvostruko slijepom studijom utvrditi povezanost unosa prehrambenih vlakana subjektivnog osjećaja umora u sportaša tijekom treninga ili utakmica. Ispitanici su bili mladi košarkaši (n=17) iz istog tima. U ovom radu korištene su antropometrijske metode, a od dijetetičkih metoda korišteni su dnevnici prehrane i 24-satna prisjećanja o unosu hrane i pića. Prije početka istraživanja sportaši su nasumično podijeljeni u dvije grupe: interventnu grupu koja je uzimala prehrambena vlakna u obliku dodataka prehrani Nutriose® i kontrolnu grupu koja je uzimala maltodekstrin kao placebo. Prije početka intervencije analizom dnevnika prehrane utvrđeno je da nije bilo razlika između početnog unosa prehrambenih vlakana kroz uobičajenu prehranu, kao ni razlika u unosu energije i udjela makronutrijenata u dnevnom unosu između dvije grupe. Prilikom mjerenja RPE (engl. Rate of Perceived Exertion) vrijednosti prije i nakon intervencije dokazano je smanjenje subjektivnog osjećaja umora među ispitanicima u interventnoj grupi (p=0, 0049). Ispitanici u interventnoj grupi unosili su više ukupnih proteina (p=0, 030), životinjskih proteina (p=0, 032) i masti (p=0, 020). Nakon provedene Pearsonove korelacije (R2 >0, 5625) nije se izdvojio niti jedan mikronutrijent zaslužan za subjektivno smanjenje osjećaja umora. Povećani unos prehrambenih vlakana može biti mogući alat za pomoć pri subjektivnom smanjenju osjećaja umora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2016-06-3509 - Istraživanje ravnoteže mikrobioma debelog crijeva (MicroEquilibrium) (Starčević, Antonio, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Ilić (mentor)

Avatar Url Antonio Starčević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Petričević, Tomislav
Vlakna u prehrani sportaša, smjernice na temelju kontroliranog praćenja sportskih performansi i analize dnevnika prehrane košarkaša za vrijeme sportskih priprema, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Petričević, T. (2022) 'Vlakna u prehrani sportaša, smjernice na temelju kontroliranog praćenja sportskih performansi i analize dnevnika prehrane košarkaša za vrijeme sportskih priprema', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petri\v{c}evi\'{c}, Tomislav}, year = {2022}, pages = {50}, keywords = {prehrambena vlakna, subjektivna percepcija umora, dnevnici prehrane, crijevna mikrobiota, ko\v{s}arka\v{s}i}, title = {Vlakna u prehrani sporta\v{s}a, smjernice na temelju kontroliranog pra\'{c}enja sportskih performansi i analize dnevnika prehrane ko\v{s}arka\v{s}a za vrijeme sportskih priprema}, keyword = {prehrambena vlakna, subjektivna percepcija umora, dnevnici prehrane, crijevna mikrobiota, ko\v{s}arka\v{s}i}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petri\v{c}evi\'{c}, Tomislav}, year = {2022}, pages = {50}, keywords = {dietary fiber, RPE, food records, gut microbiome, basketball players}, title = {Dietary fiber in athletes, guidelines based on tracking sports performance and analysis of food intake records of basketball players during competition stage}, keyword = {dietary fiber, RPE, food records, gut microbiome, basketball players}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font