Pregled bibliografske jedinice broj: 1223012
Utjecaj folijarne primjene željeza na mineralni sastav ploda jagode "Joly"
Utjecaj folijarne primjene željeza na mineralni sastav ploda jagode "Joly", 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1223012 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj folijarne primjene željeza na mineralni
sastav ploda jagode "Joly"
(Influence of foliar application of iron on the
mineral composition of "Joly"strawberry fruit)
Autori
Hasanović, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2022
Stranica
36
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
Fragaria x ananassa Duch. ; folijarna prihrana ; makroelementi ; mikroelementi
(Fragaria x ananassa Duch. ; foliar fertilization ; macroelements ; microelements)
Sažetak
Tijekom 2021. godine provedeno je istraživanje kvalitete plodova jagode sorte 'Joly' uzgajane hidroponski u Petrovini Turopoljskoj gdje je na početku cvatnje obavljena folijarna prihrana jagoda sa željezom kod tretmana B i C te potom samo tretman C u punoj cvatnji i to s Fe - Fe- EDDHA 6% (Poly-Feed™). Tijekom dozrijevanja ubrani su plodovi za istraživanje fizikalnog, kemijskog i mineralnog sastava jagoda. Istraživana fizikalno- kemijska svojstva bila su masa (g), tvrdoća (kg/cm2), topljiva suha tvar (°Brix), ukupne kiseline (% kao limunska kiselina), omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina te pH. Analiza mineralnog sastava provedena je adekvatnim metodama i to modificiranom Kjeldahlovom metodom, spektofotometrom, plamenim fotometrom i atomskim adsorpcijskim spektrometrom. Istraživani parametri mineralnog sastava bili su podijeljeni na markoelemente (N, P, K, Ca, Mg) te mikroelemente (Fe. Zn, Mn, Cu). Utvrđene su značajne razlike u dobivenim vrijednostima pojedinih mjerenih svojstava kvalitete ploda pod utjecajem dodatne primjene željeza. Dodatno tretiranje folijarnim Fe znatno je smanjilo ukupne kiseline čime se povećao odnos topljive suhe tvari i ukupnih kiselina te je sam okus plodova bio bolji. Jedno folijarno tretiranje početkom cvatnje dovelo je do povećanja sadržaja K u plodu u odnosu na kontrolu. Tretiranje s dodatnim Fe dovelo je do signifikantnog smanjenja nekih istraživanih mikroelemenata kao što su Zn, Mn i Cu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)