Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1223012

Utjecaj folijarne primjene željeza na mineralni sastav ploda jagode "Joly"


Hasanović, Ana
Utjecaj folijarne primjene željeza na mineralni sastav ploda jagode "Joly", 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1223012 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj folijarne primjene željeza na mineralni sastav ploda jagode "Joly"
(Influence of foliar application of iron on the mineral composition of "Joly"strawberry fruit)

Autori
Hasanović, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2022

Stranica
36

Mentor
Duralija, Boris

Ključne riječi
Fragaria x ananassa Duch. ; folijarna prihrana ; makroelementi ; mikroelementi
(Fragaria x ananassa Duch. ; foliar fertilization ; macroelements ; microelements)

Sažetak
Tijekom 2021. godine provedeno je istraživanje kvalitete plodova jagode sorte 'Joly' uzgajane hidroponski u Petrovini Turopoljskoj gdje je na početku cvatnje obavljena folijarna prihrana jagoda sa željezom kod tretmana B i C te potom samo tretman C u punoj cvatnji i to s Fe - Fe- EDDHA 6% (Poly-Feed™). Tijekom dozrijevanja ubrani su plodovi za istraživanje fizikalnog, kemijskog i mineralnog sastava jagoda. Istraživana fizikalno- kemijska svojstva bila su masa (g), tvrdoća (kg/cm2), topljiva suha tvar (°Brix), ukupne kiseline (% kao limunska kiselina), omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina te pH. Analiza mineralnog sastava provedena je adekvatnim metodama i to modificiranom Kjeldahlovom metodom, spektofotometrom, plamenim fotometrom i atomskim adsorpcijskim spektrometrom. Istraživani parametri mineralnog sastava bili su podijeljeni na markoelemente (N, P, K, Ca, Mg) te mikroelemente (Fe. Zn, Mn, Cu). Utvrđene su značajne razlike u dobivenim vrijednostima pojedinih mjerenih svojstava kvalitete ploda pod utjecajem dodatne primjene željeza. Dodatno tretiranje folijarnim Fe znatno je smanjilo ukupne kiseline čime se povećao odnos topljive suhe tvari i ukupnih kiselina te je sam okus plodova bio bolji. Jedno folijarno tretiranje početkom cvatnje dovelo je do povećanja sadržaja K u plodu u odnosu na kontrolu. Tretiranje s dodatnim Fe dovelo je do signifikantnog smanjenja nekih istraživanih mikroelemenata kao što su Zn, Mn i Cu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boris Duralija (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Hasanović, Ana
Utjecaj folijarne primjene željeza na mineralni sastav ploda jagode "Joly", 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Hasanović, A. (2022) 'Utjecaj folijarne primjene željeza na mineralni sastav ploda jagode "Joly"', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hasanovi\'{c}, Ana}, year = {2022}, pages = {36}, keywords = {Fragaria x ananassa Duch., folijarna prihrana, makroelementi, mikroelementi}, title = {Utjecaj folijarne primjene \v{z}eljeza na mineralni sastav ploda jagode "Joly"}, keyword = {Fragaria x ananassa Duch., folijarna prihrana, makroelementi, mikroelementi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hasanovi\'{c}, Ana}, year = {2022}, pages = {36}, keywords = {Fragaria x ananassa Duch., foliar fertilization, macroelements, microelements}, title = {Influence of foliar application of iron on the mineral composition of "Joly"strawberry fruit}, keyword = {Fragaria x ananassa Duch., foliar fertilization, macroelements, microelements}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font