Pregled bibliografske jedinice broj: 1222859
Primjena ozona u prehrambenoj industriji
Primjena ozona u prehrambenoj industriji, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1222859 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ozona u prehrambenoj industriji
(Application of ozone in the food industry)
Autori
Tuzla, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.09
Godina
2022
Stranica
29
Mentor
Ćurko, Josip
Ključne riječi
ozon, dezinfekcijsko sredstvo, otpadne vode
(ozone, disinfectant, wastewater)
Sažetak
Ozon omogućava dobro antimikrobno djelovanje, a pritom ne umanjuje kvalitetu proizvoda te se kao takav može koristiti u prehrambenoj industriji, počevši od same dezinfekcije postrojenja za proizvodnju pa do njegove upotrebe pri dezinfekciji različitih namirnica i proizvoda. Cilj rada je prikazati fizikalno-kemijska svojstava ozona, načine njegovog generiranja te upotrebe u prehrambenoj industriji. U eksperimentalnom dijelu rada prikazane su kemijsko-fizikalne karakteristike vode nakon tretiranja ribe vodom u kojoj su bile otopljene tri različite doze ozona (1, 3 i 5 mg O3/L) tijekom 5, 10 i 15 minuta. Mjereni parametri vode nakon tretiranja ribe su pH-vrijednost, električna provodnost, kemijska potrošnja kisika (KPK), biološka potrošnja kisika (BPK_5), koeficijent spektralne apsorpcije pri 254 nm (SAC) i ukupna suspendirana tvar (TSS). Izmjerene vrijednosti parametara vode bili su vrijednosti unutar dopuštenih granica za ispust otpadnih voda u površinske vode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija