Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1222859

Primjena ozona u prehrambenoj industriji


Tuzla, Barbara
Primjena ozona u prehrambenoj industriji, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1222859 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena ozona u prehrambenoj industriji
(Application of ozone in the food industry)

Autori
Tuzla, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.09

Godina
2022

Stranica
29

Mentor
Ćurko, Josip

Ključne riječi
ozon, dezinfekcijsko sredstvo, otpadne vode
(ozone, disinfectant, wastewater)

Sažetak
Ozon omogućava dobro antimikrobno djelovanje, a pritom ne umanjuje kvalitetu proizvoda te se kao takav može koristiti u prehrambenoj industriji, počevši od same dezinfekcije postrojenja za proizvodnju pa do njegove upotrebe pri dezinfekciji različitih namirnica i proizvoda. Cilj rada je prikazati fizikalno-kemijska svojstava ozona, načine njegovog generiranja te upotrebe u prehrambenoj industriji. U eksperimentalnom dijelu rada prikazane su kemijsko-fizikalne karakteristike vode nakon tretiranja ribe vodom u kojoj su bile otopljene tri različite doze ozona (1, 3 i 5 mg O3/L) tijekom 5, 10 i 15 minuta. Mjereni parametri vode nakon tretiranja ribe su pH-vrijednost, električna provodnost, kemijska potrošnja kisika (KPK), biološka potrošnja kisika (BPK_5), koeficijent spektralne apsorpcije pri 254 nm (SAC) i ukupna suspendirana tvar (TSS). Izmjerene vrijednosti parametara vode bili su vrijednosti unutar dopuštenih granica za ispust otpadnih voda u površinske vode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Josip Ćurko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tuzla, Barbara
Primjena ozona u prehrambenoj industriji, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tuzla, B. (2022) 'Primjena ozona u prehrambenoj industriji', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tuzla, Barbara}, year = {2022}, pages = {29}, keywords = {ozon, dezinfekcijsko sredstvo, otpadne vode}, title = {Primjena ozona u prehrambenoj industriji}, keyword = {ozon, dezinfekcijsko sredstvo, otpadne vode}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tuzla, Barbara}, year = {2022}, pages = {29}, keywords = {ozone, disinfectant, wastewater}, title = {Application of ozone in the food industry}, keyword = {ozone, disinfectant, wastewater}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font