Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1222839

Reakcija proteina pšenice na folijarnu gnojidbu ureom


Horvat, Daniela; Drezner, Georg; Šimić, Gordana; Kovačević Babić, Marija; Dvojković, Krešimir
Reakcija proteina pšenice na folijarnu gnojidbu ureom // Zbornik sažetaka 54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 74-75 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1222839 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reakcija proteina pšenice na folijarnu gnojidbu ureom
(Response of wheat proteins to foliar application of urea)

Autori
Horvat, Daniela ; Drezner, Georg ; Šimić, Gordana ; Kovačević Babić, Marija ; Dvojković, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 74-75

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 12.02.2019. - 22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenica, kultivari, N gnojidba, proteinske frakcije
(wheat, cultivars, N fertilization, protein fractions)

Sažetak
Stvaranje kultivara pšenice visoke rodnosti i visokog udjela proteina može biti vrlo zahtjevno jer su ova dva svojstva u obrnutoj korelaciji. Primjena folijarne gnojidbe ureom u kasnijim fazama rasta pšenice najučinkovitija je metoda povećanja proteina. Cilj rada bio je procijeniti utjecaj N gnojidbe na količinu i distribuciju proteina pšenice. U radu je analizirano 12 kultivara pšenice uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek tijekom vegetacijske sezone 2016./2017. uz primjenu standardne (115 kgN ha-1) i dodatne folijarne gnojidbe s 15 % ureom (12. svibnja 2017.). U cjelovitom zrnu ukupni proteini analizirani su na Infratec 1241 uređaju a proteinske frakcije RP-HPLC metodom. U prosjeku, dodatna folijarna gnojidba ureom povećala je udio proteina za 25, 3 % (10, 3 % standardna gnojidba i 12, 9 % urea), dok je količina topljivih albumina i globulina porasla za 14, 5 %, glijadina (GLI) za 33, 2 % i glutenina (GLU) za 15, 6 %. Reakcije kultivara na folijarnu gnojidbu su specifične. Najveće povećanje ukupnih proteina zabilježeno je kod kultivara 'Renata', 'Katarina', 'Felix' i 'Galloper'. Značajno povećenje ukupnih proteina rezultiralo je najvećim povećanjem GLU/ GLU omjera uslijed povećane sinteze monomernih GLI nakon gnojidbe ureom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Daniela; Drezner, Georg; Šimić, Gordana; Kovačević Babić, Marija; Dvojković, Krešimir
Reakcija proteina pšenice na folijarnu gnojidbu ureom // Zbornik sažetaka 54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 74-75 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Horvat, D., Drezner, G., Šimić, G., Kovačević Babić, M. & Dvojković, K. (2019) Reakcija proteina pšenice na folijarnu gnojidbu ureom. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Zbornik sažetaka 54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Horvat, Daniela and Drezner, Georg and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Kova\v{c}evi\'{c} Babi\'{c}, Marija and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2019}, pages = {74-75}, keywords = {p\v{s}enica, kultivari, N gnojidba, proteinske frakcije}, title = {Reakcija proteina p\v{s}enice na folijarnu gnojidbu ureom}, keyword = {p\v{s}enica, kultivari, N gnojidba, proteinske frakcije}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Horvat, Daniela and Drezner, Georg and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Kova\v{c}evi\'{c} Babi\'{c}, Marija and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2019}, pages = {74-75}, keywords = {wheat, cultivars, N fertilization, protein fractions}, title = {Response of wheat proteins to foliar application of urea}, keyword = {wheat, cultivars, N fertilization, protein fractions}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font