Pregled bibliografske jedinice broj: 1222839
Reakcija proteina pšenice na folijarnu gnojidbu ureom
Reakcija proteina pšenice na folijarnu gnojidbu ureom // Zbornik sažetaka 54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 74-75 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1222839 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reakcija proteina pšenice na folijarnu gnojidbu
ureom
(Response of wheat proteins to foliar application
of urea)
Autori
Horvat, Daniela ; Drezner, Georg ; Šimić, Gordana ; Kovačević Babić, Marija ; Dvojković, Krešimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 74-75
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 12.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenica, kultivari, N gnojidba, proteinske frakcije
(wheat, cultivars, N fertilization, protein fractions)
Sažetak
Stvaranje kultivara pšenice visoke rodnosti i visokog udjela proteina može biti vrlo zahtjevno jer su ova dva svojstva u obrnutoj korelaciji. Primjena folijarne gnojidbe ureom u kasnijim fazama rasta pšenice najučinkovitija je metoda povećanja proteina. Cilj rada bio je procijeniti utjecaj N gnojidbe na količinu i distribuciju proteina pšenice. U radu je analizirano 12 kultivara pšenice uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek tijekom vegetacijske sezone 2016./2017. uz primjenu standardne (115 kgN ha-1) i dodatne folijarne gnojidbe s 15 % ureom (12. svibnja 2017.). U cjelovitom zrnu ukupni proteini analizirani su na Infratec 1241 uređaju a proteinske frakcije RP-HPLC metodom. U prosjeku, dodatna folijarna gnojidba ureom povećala je udio proteina za 25, 3 % (10, 3 % standardna gnojidba i 12, 9 % urea), dok je količina topljivih albumina i globulina porasla za 14, 5 %, glijadina (GLI) za 33, 2 % i glutenina (GLU) za 15, 6 %. Reakcije kultivara na folijarnu gnojidbu su specifične. Najveće povećanje ukupnih proteina zabilježeno je kod kultivara 'Renata', 'Katarina', 'Felix' i 'Galloper'. Značajno povećenje ukupnih proteina rezultiralo je najvećim povećanjem GLU/ GLU omjera uslijed povećane sinteze monomernih GLI nakon gnojidbe ureom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Gordana Šimić
(autor)
Krešimir Dvojković
(autor)
Georg Drezner
(autor)
Daniela Horvat
(autor)