Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1222784

Potencijal komine grožđa kao supstrata u proizvodnji bioplina


Deže, Denis; Kralik, Davor; Zakaljuk, Marija; Jovičić, Daria; Spajić, Robert
Potencijal komine grožđa kao supstrata u proizvodnji bioplina // 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 8-9 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1222784 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijal komine grožđa kao supstrata u proizvodnji bioplina
(Potential of grape pomace as a substrate in biogas production)

Autori
Deže, Denis ; Kralik, Davor ; Zakaljuk, Marija ; Jovičić, Daria ; Spajić, Robert

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 8-9

Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
biogorivo, komina grožđa, anaerobna fermentacija, zelena energija
(biofuel, grape pomace, anaerobic digestion, green energy)

Sažetak
Komina grožđa nezaobilazan je nusprodukt u proizvodnji vina koji zbog svoje velike količine predstavlja problem i potrebno ga je zbrinuti na ekološki prihvatljiv način. Jedan od načina zbrinjavanja može biti proizvodnja bioplina. Cilj ovog istraživanja je odrediti bioplinski potencijal komine različitih sorti grožđa i usporediti prinos bioplina između crnih i bijeli sorti. Istraživanje je provedeno koristeći goveđu gnojovku u kodigestiji sa kominom 4 sorte grožđa (Merlot, Frankovka, Graševina i Rajnski rizling) u termofilnim uvjetima (55°C) tijekom 24 dana. Prinos bioplina komine crnih sorti grožđa iznosio je za Merlot 385, 82 ml/g suhe organske tvari (SOT) i Frankovku 417, 01 ml/gSOT, dok je kod bijelih sorti Graševine iznosio 356, 07 ml/gSOT, a Rajnskog rizlinga 342, 28 ml/gSOT. Rezultati pokazuju da komina crnih sorti grožđa ima potencijal za proizvodnju veće količine bioplina. Prosječni sadržaj metana kod sorti merlot i rajnski rizling bio je viši (63, 79 i 63, 61%) u odnosu na sorte frankovka i graševina (60, 16 i 59, 56%). Ovo istraživanje pokazalo kako je komina grožđa pogodan supstrat za kodigestiju, te može proizvesti veće količine bioplina sa visokim sadržajem metana. Njena daljnja upotreba doprinijela bi cirkularnoj ekonomiji i održivom gospodarenju resursima u ruralnim dijelovima u kojima je vinarstvo jedna od primarnih proizvodnji.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Daria Jovičić (autor)

Avatar Url Denis Deže (autor)

Avatar Url Davor Kralik (autor)

Avatar Url Robert Spajić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Deže, Denis; Kralik, Davor; Zakaljuk, Marija; Jovičić, Daria; Spajić, Robert
Potencijal komine grožđa kao supstrata u proizvodnji bioplina // 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 8-9 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)
Deže, D., Kralik, D., Zakaljuk, M., Jovičić, D. & Spajić, R. (2022) Potencijal komine grožđa kao supstrata u proizvodnji bioplina. U: Majić, I. & Antunović, Z. (ur.)57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {De\v{z}e, Denis and Kralik, Davor and Zakaljuk, Marija and Jovi\v{c}i\'{c}, Daria and Spaji\'{c}, Robert}, year = {2022}, pages = {8-9}, keywords = {biogorivo, komina gro\v{z}\dja, anaerobna fermentacija, zelena energija}, title = {Potencijal komine gro\v{z}\dja kao supstrata u proizvodnji bioplina}, keyword = {biogorivo, komina gro\v{z}\dja, anaerobna fermentacija, zelena energija}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {De\v{z}e, Denis and Kralik, Davor and Zakaljuk, Marija and Jovi\v{c}i\'{c}, Daria and Spaji\'{c}, Robert}, year = {2022}, pages = {8-9}, keywords = {biofuel, grape pomace, anaerobic digestion, green energy}, title = {Potential of grape pomace as a substrate in biogas production}, keyword = {biofuel, grape pomace, anaerobic digestion, green energy}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font