Pregled bibliografske jedinice broj: 1222784
Potencijal komine grožđa kao supstrata u proizvodnji bioplina
Potencijal komine grožđa kao supstrata u proizvodnji bioplina // 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 8-9 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1222784 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal komine grožđa kao supstrata u proizvodnji
bioplina
(Potential of grape pomace as a substrate in biogas
production)
Autori
Deže, Denis ; Kralik, Davor ; Zakaljuk, Marija ; Jovičić, Daria ; Spajić, Robert
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 8-9
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
biogorivo, komina grožđa, anaerobna fermentacija, zelena energija
(biofuel, grape pomace, anaerobic digestion, green energy)
Sažetak
Komina grožđa nezaobilazan je nusprodukt u proizvodnji vina koji zbog svoje velike količine predstavlja problem i potrebno ga je zbrinuti na ekološki prihvatljiv način. Jedan od načina zbrinjavanja može biti proizvodnja bioplina. Cilj ovog istraživanja je odrediti bioplinski potencijal komine različitih sorti grožđa i usporediti prinos bioplina između crnih i bijeli sorti. Istraživanje je provedeno koristeći goveđu gnojovku u kodigestiji sa kominom 4 sorte grožđa (Merlot, Frankovka, Graševina i Rajnski rizling) u termofilnim uvjetima (55°C) tijekom 24 dana. Prinos bioplina komine crnih sorti grožđa iznosio je za Merlot 385, 82 ml/g suhe organske tvari (SOT) i Frankovku 417, 01 ml/gSOT, dok je kod bijelih sorti Graševine iznosio 356, 07 ml/gSOT, a Rajnskog rizlinga 342, 28 ml/gSOT. Rezultati pokazuju da komina crnih sorti grožđa ima potencijal za proizvodnju veće količine bioplina. Prosječni sadržaj metana kod sorti merlot i rajnski rizling bio je viši (63, 79 i 63, 61%) u odnosu na sorte frankovka i graševina (60, 16 i 59, 56%). Ovo istraživanje pokazalo kako je komina grožđa pogodan supstrat za kodigestiju, te može proizvesti veće količine bioplina sa visokim sadržajem metana. Njena daljnja upotreba doprinijela bi cirkularnoj ekonomiji i održivom gospodarenju resursima u ruralnim dijelovima u kojima je vinarstvo jedna od primarnih proizvodnji.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA