Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1222771

Sorpcija bakrovih iona na usitnjenoj ljusci kikirikija


Brajnović, Ana
Sorpcija bakrovih iona na usitnjenoj ljusci kikirikija, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1222771 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sorpcija bakrovih iona na usitnjenoj ljusci kikirikija
(Copper ions sorption on milled peanut shell)

Autori
Brajnović, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
15.09

Godina
2022

Stranica
29

Mentor
Svilović, Sandra

Neposredni voditelj
Bašić, Anita

Ključne riječi
sorpcija, ravnoteža, izoterme, bakar, ljuska kikirikija
(sorption, equilibrium, isotherms, copper, peanut shell)

Sažetak
U ovom radu ispitivala se ravnoteža sorpcije bakrovih iona na osušenoj i usitnjenoj ljusci kikirikija na klasu čestica promjera između 100 i 200 µm. Eksperimenti su se provodili u pet šaržnih reaktora, u suspenzijama od po 1 g usitnjene ljuske kikirikija te 0, 2 L otopine bakrovog(II) klorida dihidrata različitih početnih koncentracija. Pripremljene suspenzije miješane su u vodenoj kupelji s trešnjom pri izotermnim uvjetima (T = 27 °C) i brzini od 200 okr/min. Uzorci suspenzija su uzorkovani i analizirani UV/VIS spektrofotometrom u definiranim vremenskim intervalima tijekom 96 sati kako bi se u ispitivanom sustavu utvrdilo uspostavljanje ravnotežnog stanja. Dobiveni eksperimentalni podatci analizirani su Langmuirovom, Freundlichovom i Sipsovom izotermom. Analiza slaganja eksperimentalnih podataka s adsorpcijskim izotermama te vrijednosti izračunatog RMSE parametra pokazali su kako se Langmuirova izoterma najbolje slaže s eksperimentalnim podatcima te da se učinkovitost sorpcije smanjuje porastom početne koncentracije otopine bakrovog(II) klorida dihidrata. U svim ispitivanim sustavima ravnotežno stanje je postignuto nakon 24 sata ; količina bakrovih iona vezanih u ravnoteži neovisna je o početnim koncentracijama otopina i iznosi oko 0, 20 mmol/g, osim za najnižu korištenu koncentraciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Anita Bašić (mentor)

Avatar Url Sandra Svilović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brajnović, Ana
Sorpcija bakrovih iona na usitnjenoj ljusci kikirikija, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Brajnović, A. (2022) 'Sorpcija bakrovih iona na usitnjenoj ljusci kikirikija', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brajnovi\'{c}, Ana}, year = {2022}, pages = {29}, keywords = {sorpcija, ravnote\v{z}a, izoterme, bakar, ljuska kikirikija}, title = {Sorpcija bakrovih iona na usitnjenoj ljusci kikirikija}, keyword = {sorpcija, ravnote\v{z}a, izoterme, bakar, ljuska kikirikija}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brajnovi\'{c}, Ana}, year = {2022}, pages = {29}, keywords = {sorption, equilibrium, isotherms, copper, peanut shell}, title = {Copper ions sorption on milled peanut shell}, keyword = {sorption, equilibrium, isotherms, copper, peanut shell}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font