Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1222533

BIOTEHNOLOŠKI PROCESI UZGOJA TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460 NA RAZLIČITIM TEMPERATURAMA TE ISTRAŽIVANJE INHIBITORNOG UTJECAJA MRAVLJE I OCTENE KISELINE


Lucija Vekić
BIOTEHNOLOŠKI PROCESI UZGOJA TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460 NA RAZLIČITIM TEMPERATURAMA TE ISTRAŽIVANJE INHIBITORNOG UTJECAJA MRAVLJE I OCTENE KISELINE, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1222533 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
BIOTEHNOLOŠKI PROCESI UZGOJA TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460 NA RAZLIČITIM TEMPERATURAMA TE ISTRAŽIVANJE INHIBITORNOG UTJECAJA MRAVLJE I OCTENE KISELINE
(BIOTECHNOLOGICAL PROCESSES FOR CULTIVATION OF THE THERMOPHILIC BACTERIUM Bacillus smithii DSM 460 AT DIFFERENT TEMPERATURES AND INVESTIGATION OF THE INHIBITORY EFFECT OF FORMIC AND ACETIC ACID)

Autori
Lucija Vekić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2022

Stranica
68

Mentor
Mario Novak

Neposredni voditelj
Blanka Ljubas

Ključne riječi
Bacillus smithii DSM 460, mliječna kiselina, termofil, lignocelulozne sirovine, inhibicija
(Bacillus smithii DSM 460, lactic acid, thermophil, lignocellulosic biomass, inhibition)

Sažetak
Proizvodnja zelenih kemikalija iz lignoceluloznih sirovina istražuje se kao alternativa proizvodnji kemikalija iz naftnih derivata. Mliječna kiselina pripada skupini zelenih kemikalija te je zbog svojih brojnih primjena važan biotehnološki proizvod. Mliječnu kiselinu sintetizira i bakterija Bacillus smithii DSM 460 koja je služila kao proizvodni mikroorganizam u ovom istraživanju. Provedena su istraživanja u kojima je ova bakterija uzgojena na kemijski definiranim podlogama različitih sastava (glukoza i/ili ksiloza) pri različitim temperaturama (40, 50 i 60 °C). Osim toga proveden je i uzgoj na detoksiciranom hidrolizatu otpadnog pivskog tropa u bioreaktoru, koji je rezultirao niskim procesnim parametrima te uzgoji s dodatkom mravlje i octene kiseline kao inhibitora. Optimalna temperatura za uzgoj B. smithii DSM 460 i proizvodnju mliječne kiseline bila je 50 °C pri kojoj je postignut prinos mliječne kiseline 7, 593 g L-1 te produktivnost 0, 262 g L-1 h-1. Pri 60 °C dobivene su nešto niže vrijednosti procesnih parametara, a pri 40 °C su prinosi i produktivnost bili vrlo niski. Dodatak mravlje i octene kiseline u nižim koncentracijama nije utjecao na rast B. smithii DSM 460 te na sintezu mliječne kiseline, no pri višim koncentracijama je došlo do potpune inhibicije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mario Novak (mentor)

Avatar Url Blanka Ljubas (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lucija Vekić
BIOTEHNOLOŠKI PROCESI UZGOJA TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460 NA RAZLIČITIM TEMPERATURAMA TE ISTRAŽIVANJE INHIBITORNOG UTJECAJA MRAVLJE I OCTENE KISELINE, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Lucija Vekić (2022) 'BIOTEHNOLOŠKI PROCESI UZGOJA TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460 NA RAZLIČITIM TEMPERATURAMA TE ISTRAŽIVANJE INHIBITORNOG UTJECAJA MRAVLJE I OCTENE KISELINE', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2022}, pages = {68}, keywords = {Bacillus smithii DSM 460, mlije\v{c}na kiselina, termofil, lignocelulozne sirovine, inhibicija}, title = {BIOTEHNOLO\v{S}KI PROCESI UZGOJA TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460 NA RAZLI\v{C}ITIM TEMPERATURAMA TE ISTRA\v{Z}IVANJE INHIBITORNOG UTJECAJA MRAVLJE I OCTENE KISELINE}, keyword = {Bacillus smithii DSM 460, mlije\v{c}na kiselina, termofil, lignocelulozne sirovine, inhibicija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2022}, pages = {68}, keywords = {Bacillus smithii DSM 460, lactic acid, thermophil, lignocellulosic biomass, inhibition}, title = {BIOTECHNOLOGICAL PROCESSES FOR CULTIVATION OF THE THERMOPHILIC BACTERIUM Bacillus smithii DSM 460 AT DIFFERENT TEMPERATURES AND INVESTIGATION OF THE INHIBITORY EFFECT OF FORMIC AND ACETIC ACID}, keyword = {Bacillus smithii DSM 460, lactic acid, thermophil, lignocellulosic biomass, inhibition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font