Pregled bibliografske jedinice broj: 1222533
BIOTEHNOLOŠKI PROCESI UZGOJA TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460 NA RAZLIČITIM TEMPERATURAMA TE ISTRAŽIVANJE INHIBITORNOG UTJECAJA MRAVLJE I OCTENE KISELINE
BIOTEHNOLOŠKI PROCESI UZGOJA TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460 NA RAZLIČITIM TEMPERATURAMA TE ISTRAŽIVANJE INHIBITORNOG UTJECAJA MRAVLJE I OCTENE KISELINE, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1222533 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BIOTEHNOLOŠKI PROCESI UZGOJA TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460 NA RAZLIČITIM TEMPERATURAMA TE ISTRAŽIVANJE INHIBITORNOG UTJECAJA MRAVLJE I OCTENE KISELINE
(BIOTECHNOLOGICAL PROCESSES FOR CULTIVATION OF THE THERMOPHILIC BACTERIUM Bacillus smithii DSM 460 AT DIFFERENT TEMPERATURES AND INVESTIGATION OF THE INHIBITORY EFFECT OF FORMIC AND ACETIC ACID)
Autori
Lucija Vekić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2022
Stranica
68
Mentor
Mario Novak
Neposredni voditelj
Blanka Ljubas
Ključne riječi
Bacillus smithii DSM 460, mliječna kiselina, termofil, lignocelulozne sirovine, inhibicija
(Bacillus smithii DSM 460, lactic acid, thermophil, lignocellulosic biomass, inhibition)
Sažetak
Proizvodnja zelenih kemikalija iz lignoceluloznih sirovina istražuje se kao alternativa proizvodnji kemikalija iz naftnih derivata. Mliječna kiselina pripada skupini zelenih kemikalija te je zbog svojih brojnih primjena važan biotehnološki proizvod. Mliječnu kiselinu sintetizira i bakterija Bacillus smithii DSM 460 koja je služila kao proizvodni mikroorganizam u ovom istraživanju. Provedena su istraživanja u kojima je ova bakterija uzgojena na kemijski definiranim podlogama različitih sastava (glukoza i/ili ksiloza) pri različitim temperaturama (40, 50 i 60 °C). Osim toga proveden je i uzgoj na detoksiciranom hidrolizatu otpadnog pivskog tropa u bioreaktoru, koji je rezultirao niskim procesnim parametrima te uzgoji s dodatkom mravlje i octene kiseline kao inhibitora. Optimalna temperatura za uzgoj B. smithii DSM 460 i proizvodnju mliječne kiseline bila je 50 °C pri kojoj je postignut prinos mliječne kiseline 7, 593 g L-1 te produktivnost 0, 262 g L-1 h-1. Pri 60 °C dobivene su nešto niže vrijednosti procesnih parametara, a pri 40 °C su prinosi i produktivnost bili vrlo niski. Dodatak mravlje i octene kiseline u nižim koncentracijama nije utjecao na rast B. smithii DSM 460 te na sintezu mliječne kiseline, no pri višim koncentracijama je došlo do potpune inhibicije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb