Pregled bibliografske jedinice broj: 1222044
Aktivnost proteolitičkih enzima u brašnu različitih sorti ozime pšenice izložene fuzarijskoj paleži klasa
Aktivnost proteolitičkih enzima u brašnu različitih sorti ozime pšenice izložene fuzarijskoj paleži klasa, 2022., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 1222044 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aktivnost proteolitičkih enzima u brašnu
različitih sorti ozime pšenice izložene
fuzarijskoj paleži klasa
(Activity of proteolytic enzymes in flour of
different winter wheat cultivars exposed to
Fusarium head blight)
Autori
Božinović, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
14.07
Godina
2022
Stranica
69
Mentor
Peršić, Vesna ; Španić, Valentina
Ključne riječi
Fusarium spp. ; lokacija uzgoja pšenice ; nespecifične proteaze ; kvaliteta brašna ; kvaliteta tijesta
(Fusarium spp. ; wheat-growing locations ; non specific protease ; flour quality ; dough quality)
Sažetak
Fuzarijska palež klasa jedna je od ekonomski najrazornijih bolesti pšenice i globalni problem, uzrokujući velik gubitak prinosa i kvalitete zrna zbog smanjenog udjela proteina i škroba. Cilj istraživanja bio utvrditi utjecaj infekcije gljivicom Fusarium spp. na aktivnost nespecifičnih proteaza pšeničnog brašna, tehnološka svojstva kvalitete (sadržaj proteina, sedimentacijsku vrijednost, gluten indeks) te na karakteristike i kvalitetu tijesta. Osim toga, cilj je bio utvrditi utjecaj lokacija uzgoja pšenice (Osijek i Tovarnik) i genotipske varijabilnosti 25 različitih sorti ozime pšenice na kvalitetu neinficiranog i inficiranog brašna. Rezultati su pokazali da geografsko područje uzgoja pšenice ima značajan utjecaj na sadržaj proteina i vlažnog glutena u pšeničnim zrnima i brašnu testiranih sorti, ali i da je interakcija genotipske varijabilnosti s lokacijom uzgoja značajna. FHB infekcija povećala je aktivnost nespecifičnih proteaza pšeničnog brašna u većini uzoraka, s dvostruko većim učinkom na porast proteolitičke aktivnosti kod uzoraka s lokaliteta Tovarnik u odnosu na Osijek. Svi zaraženi uzorci brašna s većom aktivnošću proteaza imali su lošija tehnološka svojstva kvalitete brašna i reološka svojstva tijesta. Dakle, FHB infekcija smanjuje kvalitetu krajnjih proizvoda pšenice povećanjem proteolitičke aktivnosti koja utječe na kvalitetu pšeničnih proteina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju