Pregled bibliografske jedinice broj: 122050
Antioksidansi i način prehrane u prevenciji cerebrovaskularnih oštećenja
Antioksidansi i način prehrane u prevenciji cerebrovaskularnih oštećenja // Acta clinica Croatica / Demarin, Vida ; Kadojić, Dragutin ; Šerić, Vesna ; Trkanjec, Zlatko (ur.).
Zagreb: Birotisak, 2002. str. 28-29 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 122050 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidansi i način prehrane u prevenciji cerebrovaskularnih oštećenja
(Antioxidants and diet in the prevention of Cerebrovascular disorders)
Autori
Jančuljak, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Acta clinica Croatica
/ Demarin, Vida ; Kadojić, Dragutin ; Šerić, Vesna ; Trkanjec, Zlatko - Zagreb : Birotisak, 2002, 28-29
Skup
Prvi kongres hrvatskog društva za neurovaskularne poremećaje Hrvatskog liječničkog zbora i Drugi kongres Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.10.2002. - 19.10.2002
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
antioksidansi; cerebrovaskularna oštećenja
(antioxidants; cerebrovascular disorders)
Sažetak
Neposredna povezanost uzimanja određene vrste hrane i nastanka moždanog udara još uvijek nije dovoljno istražena. Velike ekološke studije ukazuju na to da prekomjerno uzimanje masnoća u hrani nosi povišen rizik za moždani udar i koronarnu srčanu bolest. Framinghamska studija pak ukazuje na obrnutu povezanost između masnoća u prehrani i nastanka ishemijskog moždanog udara. Uz masnoće, povećano soljenje hrane povećava rizik moždanog udara, jer dovodi do hipertenzije. Slijedeći čimbenik u prehrani koji može nepovoljno djelovati na cirkulacijske bolesti je povišeni homocistein. Framinghamska studija pokazuje da je manjak folata, vitamina B 12 i B 6 najčešći uzrok povišenja homocisteina u ugroženim skupinama. Također, nadoknada vitamina B 6 može, prema kontroliranim kliničkim studijama, smanjiti rizik za moždani udar. Uzimanje voća i povrća u svakodnevnoj prehrani može povoljno djelovati u prevenciji moždanog udara. Ove namirnice sadrže antioksidanse (vitamini C i E, provitamin A) koji djeluju na slobodne radikale nastale oksidacijom LDL kolesterola i tako sprječavaju aterosklerotske plakove.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Klinički bolnički centar Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek
Profili:
Davor Jančuljak
(autor)