Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 122050

Antioksidansi i način prehrane u prevenciji cerebrovaskularnih oštećenja


Jančuljak, Davor
Antioksidansi i način prehrane u prevenciji cerebrovaskularnih oštećenja // Acta clinica Croatica / Demarin, Vida ; Kadojić, Dragutin ; Šerić, Vesna ; Trkanjec, Zlatko (ur.).
Zagreb: Birotisak, 2002. str. 28-29 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 122050 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidansi i način prehrane u prevenciji cerebrovaskularnih oštećenja
(Antioxidants and diet in the prevention of Cerebrovascular disorders)

Autori
Jančuljak, Davor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Acta clinica Croatica / Demarin, Vida ; Kadojić, Dragutin ; Šerić, Vesna ; Trkanjec, Zlatko - Zagreb : Birotisak, 2002, 28-29

Skup
Prvi kongres hrvatskog društva za neurovaskularne poremećaje Hrvatskog liječničkog zbora i Drugi kongres Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.10.2002. - 19.10.2002

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
antioksidansi; cerebrovaskularna oštećenja
(antioxidants; cerebrovascular disorders)

Sažetak
Neposredna povezanost uzimanja određene vrste hrane i nastanka moždanog udara još uvijek nije dovoljno istražena. Velike ekološke studije ukazuju na to da prekomjerno uzimanje masnoća u hrani nosi povišen rizik za moždani udar i koronarnu srčanu bolest. Framinghamska studija pak ukazuje na obrnutu povezanost između masnoća u prehrani i nastanka ishemijskog moždanog udara. Uz masnoće, povećano soljenje hrane povećava rizik moždanog udara, jer dovodi do hipertenzije. Slijedeći čimbenik u prehrani koji može nepovoljno djelovati na cirkulacijske bolesti je povišeni homocistein. Framinghamska studija pokazuje da je manjak folata, vitamina B 12 i B 6 najčešći uzrok povišenja homocisteina u ugroženim skupinama. Također, nadoknada vitamina B 6 može, prema kontroliranim kliničkim studijama, smanjiti rizik za moždani udar. Uzimanje voća i povrća u svakodnevnoj prehrani može povoljno djelovati u prevenciji moždanog udara. Ove namirnice sadrže antioksidanse (vitamini C i E, provitamin A) koji djeluju na slobodne radikale nastale oksidacijom LDL kolesterola i tako sprječavaju aterosklerotske plakove.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
0127071
0219242

Ustanove:
Klinički bolnički centar Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Davor Jančuljak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jančuljak, Davor
Antioksidansi i način prehrane u prevenciji cerebrovaskularnih oštećenja // Acta clinica Croatica / Demarin, Vida ; Kadojić, Dragutin ; Šerić, Vesna ; Trkanjec, Zlatko (ur.).
Zagreb: Birotisak, 2002. str. 28-29 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Jančuljak, D. (2002) Antioksidansi i način prehrane u prevenciji cerebrovaskularnih oštećenja. U: Demarin, V., Kadojić, D., Šerić, V. & Trkanjec, Z. (ur.)Acta clinica Croatica.
@article{article, author = {Jan\v{c}uljak, Davor}, year = {2002}, pages = {28-29}, keywords = {antioksidansi, cerebrovaskularna o\v{s}te\'{c}enja}, title = {Antioksidansi i na\v{c}in prehrane u prevenciji cerebrovaskularnih o\v{s}te\'{c}enja}, keyword = {antioksidansi, cerebrovaskularna o\v{s}te\'{c}enja}, publisher = {Birotisak}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jan\v{c}uljak, Davor}, year = {2002}, pages = {28-29}, keywords = {antioxidants, cerebrovascular disorders}, title = {Antioxidants and diet in the prevention of Cerebrovascular disorders}, keyword = {antioxidants, cerebrovascular disorders}, publisher = {Birotisak}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font