Pregled bibliografske jedinice broj: 1220482
Formiranje policikličkih aromatskih ugljikovodika u sladu u odnosu na temperaturu sušenja
Formiranje policikličkih aromatskih ugljikovodika u sladu u odnosu na temperaturu sušenja, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1220482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Formiranje policikličkih aromatskih ugljikovodika u
sladu u odnosu na temperaturu sušenja
(Formation of polycyclic aromatic hydrocarbons in
malt in relation to the kilning temperature)
Autori
Čulo, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2022
Stranica
34
Mentor
Kristina Mastanjević ; Brankica Kartalović
Ključne riječi
PAH ; slad ; sušenje
(PAHs ; malt ; kilning)
Sažetak
Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) su toksični spojevi koji se mogu naći u okolišu, ali i hrani i piću. U hrani se formiraju pri izloženosti višim temperaturama, najčešće pri postupcima kuhanja i pečenja. Sušenje slada odvija se na različitim temperaturama, ovisno o boji i aromi koju je potrebno postići za određeni tip slada. Tako temperature sušenja variraju od 80 – 220 °C. Cilj ovog rada je pratiti formiranje PAH- ova tijekom sušenja slada na različitim temperaturama te odrediti koji spojevi nastaju na određenim temperaturama. Također će se pratiti utjecaj vremena izlaganja visokim temperaturama na sadržaj PAH-ova u sladu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija