Pregled bibliografske jedinice broj: 1220477
Senzorska i fizikalno-kemijska svojstva piva proizvedenog pomoću dvije vrste kveik kvasca
Senzorska i fizikalno-kemijska svojstva piva proizvedenog pomoću dvije vrste kveik kvasca, 2022., diplomski rad, diplomski, Osijek
CROSBI ID: 1220477 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska i fizikalno-kemijska svojstva piva
proizvedenog pomoću dvije vrste kveik kvasca
(Sensory and physical-chemical properties of beer
produced with two kveik yeast types)
Autori
Rozman, Leon
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2022
Stranica
35
Mentor
Kristina Mastanjević
Ključne riječi
Pivo, ale, kveik, fermentacija, kvasac
(beer, ale, kveik, fermentation, yeast)
Sažetak
Pivo je blago alkoholno piće konzumirano od ljudske civilizacije više tisuća godina. Tokom vremena tehnologija proizvodnje se razvijala, no krucijalni korak je uvijek proces fermentacije koji provode kvasci. U suvremenoj proizvodnji piva koriste se standardizirani industrijski kvasci. Ovaj rad opisuje proizvodnju piva u stilu American Pale Ale uz korištenje kveik kvasaca specifičnih svojstava koji se ne koriste u masovnoj proizvodnji piva. Pivo je proizvedeno u laboratoriju u dvije paralele s kveik kvascima različitih proizvođača metodama kućnog pivarstva. Nakon proizvodnje pivo je analizirano u laboratoriju pivovare kako bi se dobio bolji uvid u utjecaj kveik kvasca na svojstva piva te na razlike kveik kvasaca između proizvođača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija