Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1220431

Ekstrakcija piperina iz papra


Sander, Aleksandra; Opačak, Andrea; Petračić, Ana; Kučić Grgić, Dajana; Miloloža, Martina; Rogošić, Marko; Radović, Mia
Ekstrakcija piperina iz papra // International Conference 19th Ružička days “TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY” / Babić, Jurislav (ur.).
Osijek : Zagreb: PTF Osijek i HDKI, 2022. str. 77-77 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1220431 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekstrakcija piperina iz papra
(Extraction of piperine from pepper)

Autori
Sander, Aleksandra ; Opačak, Andrea ; Petračić, Ana ; Kučić Grgić, Dajana ; Miloloža, Martina ; Rogošić, Marko ; Radović, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
International Conference 19th Ružička days “TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY” / Babić, Jurislav - Osijek : Zagreb : PTF Osijek i HDKI, 2022, 77-77

Skup
19. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2022. - 23.09.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ekstrakcija ; niskotemperaturna eutektička otapala ; papar ; piperin
(extraction ; deep eutectic solvents ; pepper ; piperine)

Sažetak
U ovom radu istražena je djelotvornost hidrofobnih niskotemperaturnih eutektičkih otapala pri ekstrakciji piperina iz zelenog i bijelog papra. Obje vrste papra dobivaju se iz plodova biljke Piper nigrum iz navedene porodice a razlikuju se u vremenu berbe i prerade. Na temelju procjene topljivosti piperina modelom COSMO-RS odabrana su i pripravljena tri otapala: timol : 1-oktanol (DES1) ; mentol : dekanska kiselina, 1:1 (DES2) i mentol : dekanska kiselina, 2:1 (DES3). Otapalima su eksperimentalno određena fizikalna svojstva (gustoća, površinska napetost i viskoznost) a najmanjoj veličinskoj frakciji papra raspodjela veličina čestica. Koncentracija piperina u ekstraktima određena je UV/Vis spektroskopijom. Istražen je utjecaj veličina čestica i vrste papra na efikasnost ekstrakcije piperina uz stalan maseni omjer papra i otapala. Najučinkovitije otapalo za ekstrakciju piperina iz papra je otapalo DES1. Učinkovitost ekstrakcije raste sa smanjenjem veličina čestica papra. Eksperimentalno je određena toksičnost otapala i antimikrobna aktivnost ekstrakata. Ekstrakti oba papra u otapalu DES1 najučinkovitije inhibiraju rast bakterija, dok su se svi ekstrakti pokazali učinkovitima u inhibiciji rasta kvasca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Sander, Aleksandra; Opačak, Andrea; Petračić, Ana; Kučić Grgić, Dajana; Miloloža, Martina; Rogošić, Marko; Radović, Mia
Ekstrakcija piperina iz papra // International Conference 19th Ružička days “TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY” / Babić, Jurislav (ur.).
Osijek : Zagreb: PTF Osijek i HDKI, 2022. str. 77-77 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Sander, A., Opačak, A., Petračić, A., Kučić Grgić, D., Miloloža, M., Rogošić, M. & Radović, M. (2022) Ekstrakcija piperina iz papra. U: Babić, J. (ur.)International Conference 19th Ružička days “TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY”.
@article{article, author = {Sander, Aleksandra and Opa\v{c}ak, Andrea and Petra\v{c}i\'{c}, Ana and Ku\v{c}i\'{c} Grgi\'{c}, Dajana and Milolo\v{z}a, Martina and Rogo\v{s}i\'{c}, Marko and Radovi\'{c}, Mia}, editor = {Babi\'{c}, J.}, year = {2022}, pages = {77-77}, keywords = {ekstrakcija, niskotemperaturna eutekti\v{c}ka otapala, papar, piperin}, title = {Ekstrakcija piperina iz papra}, keyword = {ekstrakcija, niskotemperaturna eutekti\v{c}ka otapala, papar, piperin}, publisher = {PTF Osijek i HDKI}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Sander, Aleksandra and Opa\v{c}ak, Andrea and Petra\v{c}i\'{c}, Ana and Ku\v{c}i\'{c} Grgi\'{c}, Dajana and Milolo\v{z}a, Martina and Rogo\v{s}i\'{c}, Marko and Radovi\'{c}, Mia}, editor = {Babi\'{c}, J.}, year = {2022}, pages = {77-77}, keywords = {extraction, deep eutectic solvents, pepper, piperine}, title = {Extraction of piperine from pepper}, keyword = {extraction, deep eutectic solvents, pepper, piperine}, publisher = {PTF Osijek i HDKI}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font