Pregled bibliografske jedinice broj: 1220431
Ekstrakcija piperina iz papra
Ekstrakcija piperina iz papra // International Conference 19th Ružička days “TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY” / Babić, Jurislav (ur.).
Osijek : Zagreb: PTF Osijek i HDKI, 2022. str. 77-77 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1220431 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija piperina iz papra
(Extraction of piperine from pepper)
Autori
Sander, Aleksandra ; Opačak, Andrea ; Petračić, Ana ; Kučić Grgić, Dajana ; Miloloža, Martina ; Rogošić, Marko ; Radović, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
International Conference 19th Ružička days “TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY”
/ Babić, Jurislav - Osijek : Zagreb : PTF Osijek i HDKI, 2022, 77-77
Skup
19. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2022. - 23.09.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ekstrakcija ; niskotemperaturna eutektička otapala ; papar ; piperin
(extraction ; deep eutectic solvents ; pepper ; piperine)
Sažetak
U ovom radu istražena je djelotvornost hidrofobnih niskotemperaturnih eutektičkih otapala pri ekstrakciji piperina iz zelenog i bijelog papra. Obje vrste papra dobivaju se iz plodova biljke Piper nigrum iz navedene porodice a razlikuju se u vremenu berbe i prerade. Na temelju procjene topljivosti piperina modelom COSMO-RS odabrana su i pripravljena tri otapala: timol : 1-oktanol (DES1) ; mentol : dekanska kiselina, 1:1 (DES2) i mentol : dekanska kiselina, 2:1 (DES3). Otapalima su eksperimentalno određena fizikalna svojstva (gustoća, površinska napetost i viskoznost) a najmanjoj veličinskoj frakciji papra raspodjela veličina čestica. Koncentracija piperina u ekstraktima određena je UV/Vis spektroskopijom. Istražen je utjecaj veličina čestica i vrste papra na efikasnost ekstrakcije piperina uz stalan maseni omjer papra i otapala. Najučinkovitije otapalo za ekstrakciju piperina iz papra je otapalo DES1. Učinkovitost ekstrakcije raste sa smanjenjem veličina čestica papra. Eksperimentalno je određena toksičnost otapala i antimikrobna aktivnost ekstrakata. Ekstrakti oba papra u otapalu DES1 najučinkovitije inhibiraju rast bakterija, dok su se svi ekstrakti pokazali učinkovitima u inhibiciji rasta kvasca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Ana Petračić
(autor)
Mia Radović
(autor)
Martina Miloloža
(autor)
Dajana Kučić Grgić
(autor)
Aleksandra Sander
(autor)
Marko Rogošić
(autor)