Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1220087

Utjecaj vlage na fizikalna svojstva praškastih instant napitaka


Ćosić, Martina
Utjecaj vlage na fizikalna svojstva praškastih instant napitaka, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakukltet, Zagreb


CROSBI ID: 1220087 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vlage na fizikalna svojstva praškastih instant napitaka
(Effect of moisture content on the physical properties of multivitamin instant powders)

Autori
Ćosić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakukltet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.09

Godina
2022

Stranica
34

Mentor
Benković, Maja

Ključne riječi
instant prahovi ; vlaga ; svojstva tečenja ; raspodjela veličine čestica ; rekonstitucijska svojstva
(instant powders ; moisture ; flow properties ; particle size distribution ; reconstitution properties)

Sažetak
Instant prehrambeni prahovi dobiveni aglomeracijom sve su popularniji na tržištu, ponajprije zbog njihovih izvrsnih svojstava otapanja. Tijekom procesa aglomeracije izrazito je bitna kontrola parametara procesa kako bi se postigla odgovarajuća željena fizikalna svojstva, kao što su raspodjela veličine čestica, oblik i poroznost čestica, nasipna gustoća, tečenje i najvažnije, rekonstitucijska svojstva. Cilj ovog rada bio je opisati utjecaj različitih udjela vlage na navedena fizikalna svojstva u uzorcima multivitaminskog instant praha. Rezultati dobiveni analizom ukazuju na značajnu promjenu svojstava multivitaminskih napitaka s povećanjem vlage u uzorcima. Primijećena je pojava staklastog prijelaza i povećanje veličine čestica i promjene u raspodjeli veličina čestica s povećanjem udjela vlage. Analizom vrijednosti nasipne gustoće te izračunatih vrijednosti Hausnerovog omjera i Carrovog indeksa utvrđeno je da aglomerati s najslabijim veznim silama, tj. najmanje čvrstoće pokazuju lošija svojstva tečenja te da su porastom udjela vlage u uzorcima svojstva tečenja značajno lošija. Vrijeme disperzije praha u otapalu raste s porastom sadržaja vlage u uzorku, dok je močivost svih uzoraka izvrsna i ne ovisi o postotku dodane vlage u uzorak praha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Benković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ćosić, Martina
Utjecaj vlage na fizikalna svojstva praškastih instant napitaka, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakukltet, Zagreb
Ćosić, M. (2022) 'Utjecaj vlage na fizikalna svojstva praškastih instant napitaka', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakukltet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}osi\'{c}, Martina}, year = {2022}, pages = {34}, keywords = {instant prahovi, vlaga, svojstva te\v{c}enja, raspodjela veli\v{c}ine \v{c}estica, rekonstitucijska svojstva}, title = {Utjecaj vlage na fizikalna svojstva pra\v{s}kastih instant napitaka}, keyword = {instant prahovi, vlaga, svojstva te\v{c}enja, raspodjela veli\v{c}ine \v{c}estica, rekonstitucijska svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}osi\'{c}, Martina}, year = {2022}, pages = {34}, keywords = {instant powders, moisture, flow properties, particle size distribution, reconstitution properties}, title = {Effect of moisture content on the physical properties of multivitamin instant powders}, keyword = {instant powders, moisture, flow properties, particle size distribution, reconstitution properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font