Pregled bibliografske jedinice broj: 1220087
Utjecaj vlage na fizikalna svojstva praškastih instant napitaka
Utjecaj vlage na fizikalna svojstva praškastih instant napitaka, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakukltet, Zagreb
CROSBI ID: 1220087 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vlage na fizikalna svojstva praškastih instant napitaka
(Effect of moisture content on the physical properties of multivitamin instant powders)
Autori
Ćosić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakukltet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.09
Godina
2022
Stranica
34
Mentor
Benković, Maja
Ključne riječi
instant prahovi ; vlaga ; svojstva tečenja ; raspodjela veličine čestica ; rekonstitucijska svojstva
(instant powders ; moisture ; flow properties ; particle size distribution ; reconstitution properties)
Sažetak
Instant prehrambeni prahovi dobiveni aglomeracijom sve su popularniji na tržištu, ponajprije zbog njihovih izvrsnih svojstava otapanja. Tijekom procesa aglomeracije izrazito je bitna kontrola parametara procesa kako bi se postigla odgovarajuća željena fizikalna svojstva, kao što su raspodjela veličine čestica, oblik i poroznost čestica, nasipna gustoća, tečenje i najvažnije, rekonstitucijska svojstva. Cilj ovog rada bio je opisati utjecaj različitih udjela vlage na navedena fizikalna svojstva u uzorcima multivitaminskog instant praha. Rezultati dobiveni analizom ukazuju na značajnu promjenu svojstava multivitaminskih napitaka s povećanjem vlage u uzorcima. Primijećena je pojava staklastog prijelaza i povećanje veličine čestica i promjene u raspodjeli veličina čestica s povećanjem udjela vlage. Analizom vrijednosti nasipne gustoće te izračunatih vrijednosti Hausnerovog omjera i Carrovog indeksa utvrđeno je da aglomerati s najslabijim veznim silama, tj. najmanje čvrstoće pokazuju lošija svojstva tečenja te da su porastom udjela vlage u uzorcima svojstva tečenja značajno lošija. Vrijeme disperzije praha u otapalu raste s porastom sadržaja vlage u uzorku, dok je močivost svih uzoraka izvrsna i ne ovisi o postotku dodane vlage u uzorak praha.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Maja Benković
(mentor)