Pregled bibliografske jedinice broj: 1220067
Fizikalno-kemijska svojstva različitih sorti ozime pšenice roda 2018. godine
Fizikalno-kemijska svojstva različitih sorti ozime pšenice roda 2018. godine, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1220067 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva različitih sorti ozime
pšenice roda 2018. godine
(Physical and Chemical Properties of Different Winter
Wheat Varieties from the 2018 Harvest)
Autori
Štabi, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.09
Godina
2019
Stranica
30
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
pšenica ; fizikalno-kemijska svojstva ; gluten
(wheat ; physico-chemical properties ; gluten)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati osnovna fizikalno- kemijska svojstva ozime pšenice roda 2018. godine. Istraživanja su provedena na 20 različitih sorti zasijanih na području Osječko-baranjske županije. U zrnu su određeni udjeli vode, proteina i mineralnih tvari, te staklavost, hektolitarska i apsolutna masa. Također je određen postotak izbrašnjavanja tijekom laboratorijskog mljevenja pšenice, a u dobivenom brašnu udjeli mineralnih tvari te sadržaj vlažnog i suhog glutena. Na temelju provedenih ispitivanja može se zaključiti da je prosječna kvaliteta pšenice roda 2018. dosta loše kvalitete što se najbolje može iščitati iz činjenice da prema „Pravilniku o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice“ niti jedna sorta nije svrstana u Premium i I. kvalitativnu klasu, samo jedan uzorak svrstan je u II., a svi ostali u III. i IV. klasu. Utvrđena je statistički značajna pozitivna korelacija između postotka izbrašnjavanja i hektolitarske i apsolutne mase, te negativna korelacija s udjelom pepela u zrnu pšenice. Udio proteina značajno je korelirao s hektolitarskom masom, staklavošću, te udjelom vlažnog, i suhog glutena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija