Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1220067

Fizikalno-kemijska svojstva različitih sorti ozime pšenice roda 2018. godine


Štabi, Nikolina
Fizikalno-kemijska svojstva različitih sorti ozime pšenice roda 2018. godine, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1220067 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva različitih sorti ozime pšenice roda 2018. godine
(Physical and Chemical Properties of Different Winter Wheat Varieties from the 2018 Harvest)

Autori
Štabi, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
13.09

Godina
2019

Stranica
30

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
pšenica ; fizikalno-kemijska svojstva ; gluten
(wheat ; physico-chemical properties ; gluten)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati osnovna fizikalno- kemijska svojstva ozime pšenice roda 2018. godine. Istraživanja su provedena na 20 različitih sorti zasijanih na području Osječko-baranjske županije. U zrnu su određeni udjeli vode, proteina i mineralnih tvari, te staklavost, hektolitarska i apsolutna masa. Također je određen postotak izbrašnjavanja tijekom laboratorijskog mljevenja pšenice, a u dobivenom brašnu udjeli mineralnih tvari te sadržaj vlažnog i suhog glutena. Na temelju provedenih ispitivanja može se zaključiti da je prosječna kvaliteta pšenice roda 2018. dosta loše kvalitete što se najbolje može iščitati iz činjenice da prema „Pravilniku o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice“ niti jedna sorta nije svrstana u Premium i I. kvalitativnu klasu, samo jedan uzorak svrstan je u II., a svi ostali u III. i IV. klasu. Utvrđena je statistički značajna pozitivna korelacija između postotka izbrašnjavanja i hektolitarske i apsolutne mase, te negativna korelacija s udjelom pepela u zrnu pšenice. Udio proteina značajno je korelirao s hektolitarskom masom, staklavošću, te udjelom vlažnog, i suhog glutena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Štabi, Nikolina
Fizikalno-kemijska svojstva različitih sorti ozime pšenice roda 2018. godine, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Štabi, N. (2019) 'Fizikalno-kemijska svojstva različitih sorti ozime pšenice roda 2018. godine', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tabi, Nikolina}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {p\v{s}enica, fizikalno-kemijska svojstva, gluten}, title = {Fizikalno-kemijska svojstva razli\v{c}itih sorti ozime p\v{s}enice roda 2018. godine}, keyword = {p\v{s}enica, fizikalno-kemijska svojstva, gluten}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tabi, Nikolina}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {wheat, physico-chemical properties, gluten}, title = {Physical and Chemical Properties of Different Winter Wheat Varieties from the 2018 Harvest}, keyword = {wheat, physico-chemical properties, gluten}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font