Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1220043

Određivanje oksidacijske gelacijske sposobnosti pšeničnog brašna pomoću Mikro Visko-Amilografa


Dubovski, Ana
Određivanje oksidacijske gelacijske sposobnosti pšeničnog brašna pomoću Mikro Visko-Amilografa, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1220043 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje oksidacijske gelacijske sposobnosti pšeničnog brašna pomoću Mikro Visko-Amilografa
(Determination of Oxidative Gelation Capacity of Wheat Flour Using Micro Visco-Amylo-Graph)

Autori
Dubovski, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.10

Godina
2020

Stranica
31

Mentor
Jukić, Marko

Neposredni voditelj
Šušak, Ana

Ključne riječi
pšenično brašno ; oksidacijska gelacijska sposobnost ; broj padanja ; retencijska sposobnost brašna
(wheat flour ; oxidative gelation capacity ; solvent retention capacity)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati mogućnost primjene Mikro Visko-Amilografa (Brabender, Njemačka) u određivanju oksidacijke gelacijske sposobnosti (OGS) pšeničnog brašna kao i utvrđivanje eventualne korelacije s rezultatima ispitivanja retencijske sposobnosti brašna prema različitim otapalima (SRC) i s rezultatima kemijsko- reoloških analiza. U istraživanju je korišteno 12 uzoraka pšeničnog brašna T-550. Amilografska ispitivanja provedena su na suspenzijama brašna (40 g) i vode (80 ml) pri konstantnoj temperaturi (30 °C), a kako bi se odredio OGS nakon 20 min miješanja u suspenziju je dodavano 65 μL 3%-tnog H2O2, a mjerenje je nastavljeno još 10 min. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da se amilografsko ispitivanje bez klasične primjene zagrijavanja, odnosno bez praćenja želatinizacije škroba, može uspješno primijeniti u određivanju viskoznosti suspenzija brašna. Primjenom amilografskih ispitivanja pri konstantnoj temperaturi (30 °C) i određivanjem retencijske sposobnosti brašna (SRC) može se predvidjeti jakost brašna i steći dublji uvid u kvalitativni profil uzoraka pšeničnog brašna. Dodatkom 3%-tne otopine H2O2 može se odrediti oksidacijka gelacijska sposobnost, odnosno utvrditi potencijalni doprinos arabinoksilanske komponente viskoznosti suspenzije ili tijesta od pšeničnog brašna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Dubovski, Ana
Određivanje oksidacijske gelacijske sposobnosti pšeničnog brašna pomoću Mikro Visko-Amilografa, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Dubovski, A. (2020) 'Određivanje oksidacijske gelacijske sposobnosti pšeničnog brašna pomoću Mikro Visko-Amilografa', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dubovski, Ana}, year = {2020}, pages = {31}, keywords = {p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, oksidacijska gelacijska sposobnost, broj padanja, retencijska sposobnost bra\v{s}na}, title = {Odre\djivanje oksidacijske gelacijske sposobnosti p\v{s}eni\v{c}nog bra\v{s}na pomo\'{c}u Mikro Visko-Amilografa}, keyword = {p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, oksidacijska gelacijska sposobnost, broj padanja, retencijska sposobnost bra\v{s}na}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dubovski, Ana}, year = {2020}, pages = {31}, keywords = {wheat flour, oxidative gelation capacity, solvent retention capacity}, title = {Determination of Oxidative Gelation Capacity of Wheat Flour Using Micro Visco-Amylo-Graph}, keyword = {wheat flour, oxidative gelation capacity, solvent retention capacity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font