Pregled bibliografske jedinice broj: 1220037
Uloga dijetoterapije u liječenju karcinoma dojke
Uloga dijetoterapije u liječenju karcinoma dojke // 6. dani bolničke prehrane
Osijek, Hrvatska, 2022. str. 11-11 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1220037 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga dijetoterapije u liječenju karcinoma dojke
(The Role of Diet Therapy in Breast Cancer Treatment)
Autori
Banjari, Ines ; Karuza, Jadranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
6. dani bolničke prehrane
/ - , 2022, 11-11
Skup
6. dani bolničke prehrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 30.09.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
karcinom dojke ; prehrana ; dodaci prehrani ; pretilost
(breast cancer ; nutrition ; supplements ; obesity)
Sažetak
Utjecaj prehrane u etiologiji karcinoma dojke je nepobitan, no njezini učinci do danas nisu razjašnjeni. Status uhranjenosti, nedostatak fizičke aktivnosti i pretjerana konzumacija alkohola su se u kohortnim studijama pokazali kao najznačajniji modulatori kako rizika tako i liječenja i rekurencije karcinoma dojke. Pozitivan utjecaj se pripisuje cjelovitim žitaricama, voću i povrću (posebice krucifernom), hrani bogatoj kalcijem te uljima bogatim nezasićenim masnim kiselinama poput maslinovog ulja. Ipak, pristup prehrani kod karcinoma dojke razlikuje se između predmenopauzalnog u odnosu na menopauzalni karcinom dojke, ali i je li karcinom hormonalno ovisan ili neovisan. Žene često prakticiraju suplementaciju, no korištenje dodataka prehrani za vrijeme kemo ili radioterapije značajno povećava mortalitet. Ovo se posebice odnosi na preparate koji sadrže različite antioksidanse (selen, cink, vitamin C, E i A ili multivitaminski preparati). Prilagodba prehrane oboljelim ženama omogućava kontrolu statusa uhranjenosti, može ublažiti tegobe koje se javljaju tijekom terapije i posljedično utječe na kvalitetu života oboljelih. Važno je ženama omogućiti pristup provjerenim informacijama i stručnu pomoć oko prilagodbe prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam