Pregled bibliografske jedinice broj: 1220028
Utjecaj inaktivacije amilolitičkih enzima srebrovim nitratom i bakrovim sulfatom na broj padanja prema Hagberg-Pertenu
Utjecaj inaktivacije amilolitičkih enzima srebrovim nitratom i bakrovim sulfatom na broj padanja prema Hagberg-Pertenu, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1220028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj inaktivacije amilolitičkih enzima
srebrovim nitratom i bakrovim sulfatom na broj
padanja prema Hagberg-Pertenu
(Influence of Amylolytic Enzyme Inactivation by
Silver Nitrate and Copper Sulfate on Hagberg-
Perten Falling Number)
Autori
Topić, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.10
Godina
2020
Stranica
35
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
pšenično brašno ; inhibicija amilaza ; broj padanja ; likvefakcijski broj
(wheat flour ; amylase inhibition ; falling number ; liquefaction number)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj otopina različitih koncentracija srebrovog nitrata (AgNO3) i bakrovog sulfata (CuSO4) na vrijednosti broja padanja prema Hagberg-Pertenu (FN) i likvefakcijski broj (LN), odnosno utvrditi njihov inaktivacijski potencijal na amilolitičke enzime pšeničnog brašna. Uzorak brašna s visokom amilolitičkom aktivnošću dobiven je mljevenjem pšenice koja je prethodno bila podvrgnuta kvašenju kako bi se potaknulo klijanje. U svrhu inaktivacije amilolitičkih enzima pripremljene su otopine AgNO3 i CuSO4 u različitim koncentracijama. Navedene otopine korištene su tijekom ispitivanja na uređaju za određivanje broja padanja prema Hagberg-Pertenu. Osim standardnog određivanja broja padanja sva mjerenja su provedena i na način da su uzorci prethodno hidratizirani tijekom 20 min prije provođenja ispitivanja kako bi se vidjelo da li hidratizacija ima utjecaj na izmjerene vrijednosti. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da se povećanjem koncentracije dodanih otopina AgNO3 i CuSO4 proporcionalno povećava broj padanja, a smanjuje likvefakcijski broj. Potpuna inaktivacija amilolitičkih enzima postiže se dodatkom 2 mM otopine AgNO3 ili 20 mM otopine CuSO4 čime je dokazana puno veća učinkovitost AgNO3. Nije bilo statistički značajne razlike između vrijednosti dobivenih standardnom metodom i metodom uz prethodnu hidratizaciju uzoraka. Za definiranje parametara kinetike ovisnosti broja padanja u ovisnosti o koncentraciji inhibicijske otopine uspješno se može primijeniti sigmoidalni model, a za definiranje parametara kinetike ovisnosti likvefakcijskog broja model eksponencijalnog pada prvog reda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija