Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1220028

Utjecaj inaktivacije amilolitičkih enzima srebrovim nitratom i bakrovim sulfatom na broj padanja prema Hagberg-Pertenu


Topić, Matea
Utjecaj inaktivacije amilolitičkih enzima srebrovim nitratom i bakrovim sulfatom na broj padanja prema Hagberg-Pertenu, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1220028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj inaktivacije amilolitičkih enzima srebrovim nitratom i bakrovim sulfatom na broj padanja prema Hagberg-Pertenu
(Influence of Amylolytic Enzyme Inactivation by Silver Nitrate and Copper Sulfate on Hagberg- Perten Falling Number)

Autori
Topić, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.10

Godina
2020

Stranica
35

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
pšenično brašno ; inhibicija amilaza ; broj padanja ; likvefakcijski broj
(wheat flour ; amylase inhibition ; falling number ; liquefaction number)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj otopina različitih koncentracija srebrovog nitrata (AgNO3) i bakrovog sulfata (CuSO4) na vrijednosti broja padanja prema Hagberg-Pertenu (FN) i likvefakcijski broj (LN), odnosno utvrditi njihov inaktivacijski potencijal na amilolitičke enzime pšeničnog brašna. Uzorak brašna s visokom amilolitičkom aktivnošću dobiven je mljevenjem pšenice koja je prethodno bila podvrgnuta kvašenju kako bi se potaknulo klijanje. U svrhu inaktivacije amilolitičkih enzima pripremljene su otopine AgNO3 i CuSO4 u različitim koncentracijama. Navedene otopine korištene su tijekom ispitivanja na uređaju za određivanje broja padanja prema Hagberg-Pertenu. Osim standardnog određivanja broja padanja sva mjerenja su provedena i na način da su uzorci prethodno hidratizirani tijekom 20 min prije provođenja ispitivanja kako bi se vidjelo da li hidratizacija ima utjecaj na izmjerene vrijednosti. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da se povećanjem koncentracije dodanih otopina AgNO3 i CuSO4 proporcionalno povećava broj padanja, a smanjuje likvefakcijski broj. Potpuna inaktivacija amilolitičkih enzima postiže se dodatkom 2 mM otopine AgNO3 ili 20 mM otopine CuSO4 čime je dokazana puno veća učinkovitost AgNO3. Nije bilo statistički značajne razlike između vrijednosti dobivenih standardnom metodom i metodom uz prethodnu hidratizaciju uzoraka. Za definiranje parametara kinetike ovisnosti broja padanja u ovisnosti o koncentraciji inhibicijske otopine uspješno se može primijeniti sigmoidalni model, a za definiranje parametara kinetike ovisnosti likvefakcijskog broja model eksponencijalnog pada prvog reda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Topić, Matea
Utjecaj inaktivacije amilolitičkih enzima srebrovim nitratom i bakrovim sulfatom na broj padanja prema Hagberg-Pertenu, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Topić, M. (2020) 'Utjecaj inaktivacije amilolitičkih enzima srebrovim nitratom i bakrovim sulfatom na broj padanja prema Hagberg-Pertenu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Topi\'{c}, Matea}, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, inhibicija amilaza, broj padanja, likvefakcijski broj}, title = {Utjecaj inaktivacije amiloliti\v{c}kih enzima srebrovim nitratom i bakrovim sulfatom na broj padanja prema Hagberg-Pertenu}, keyword = {p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, inhibicija amilaza, broj padanja, likvefakcijski broj}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Topi\'{c}, Matea}, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {wheat flour, amylase inhibition, falling number, liquefaction number}, title = {Influence of Amylolytic Enzyme Inactivation by Silver Nitrate and Copper Sulfate on Hagberg- Perten Falling Number}, keyword = {wheat flour, amylase inhibition, falling number, liquefaction number}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font