Pregled bibliografske jedinice broj: 1219997
Upotreba različitih otopina u određivanju broja padanja prema Hagberg-Pertenu
Upotreba različitih otopina u određivanju broja padanja prema Hagberg-Pertenu, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1219997 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba različitih otopina u određivanju broja
padanja prema Hagberg-Pertenu
(The Use of Different Solutions in the Determination
of the Hagberg-Perten Falling Number)
Autori
Ivanković, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
33
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
pšenično brašno ; broj padanja ; sposobnost zadržavanja otapala ; računalna analiza slike
(barley ; quality ; physicochemical properties ; digital image analysis of barley grain)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je ispitati utjecaj primjene otopine natrijevog karbonata i mliječne kiseline u određivanju broja padanja po Hagberg-Pertenu na uzorcima pšeničnog brašna te odrediti razlike u dobivenim rezultatima u odnosu na standardno određivanje s demineraliziranom vodom. Osim toga, kako bi se utvrdila eventualna međuovisnost, provedena je usporedba dobivenih rezultata broja padanja s udjelima proteina, vlažnog i suhog glutena te rezultatima određivanja retencijske sposobnosti brašna i reološkim ispitivanjima na farinografu, ekstenzografu i amilografu. Na temelju provedenih ispitivanja može se zaključiti da se modifikacijom standardne metode za određivanje broja padanja, na način da se deionizirana voda zamijeni otopinama mliječne kiseline i natrijevog karbonata, mogu dobiti vrlo korisne informacije o kvaliteti analiziranog pšeničnog brašna. Dodatkom mliječne kiseline broj padanja se značajno smanjio uslijed kiselinske hidrolize škroba, a istovremeno su se inaktivirali amilolitički enzimi, što omogućava bolju procjenu kvalitete proteinske komponente brašna. Dodatkom otopine natrijevog karbonata povećao se broj padanja uslijed pojačanog bubrenja škrobnih granula S obzirom na kratko vrijeme trajanja i jednostavnost analize, metoda određivanja broja padanja s otopinom mliječne kiseline može se uspješno koristiti za predviđanje udjela proteina i glutena te pojedinih farinografskih i ekstenzografskih pokazatelja kvalitete brašna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija