Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1219997

Upotreba različitih otopina u određivanju broja padanja prema Hagberg-Pertenu


Ivanković, Ana
Upotreba različitih otopina u određivanju broja padanja prema Hagberg-Pertenu, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1219997 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upotreba različitih otopina u određivanju broja padanja prema Hagberg-Pertenu
(The Use of Different Solutions in the Determination of the Hagberg-Perten Falling Number)

Autori
Ivanković, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2021

Stranica
33

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
pšenično brašno ; broj padanja ; sposobnost zadržavanja otapala ; računalna analiza slike
(barley ; quality ; physicochemical properties ; digital image analysis of barley grain)

Sažetak
Zadatak ovog rada bio je ispitati utjecaj primjene otopine natrijevog karbonata i mliječne kiseline u određivanju broja padanja po Hagberg-Pertenu na uzorcima pšeničnog brašna te odrediti razlike u dobivenim rezultatima u odnosu na standardno određivanje s demineraliziranom vodom. Osim toga, kako bi se utvrdila eventualna međuovisnost, provedena je usporedba dobivenih rezultata broja padanja s udjelima proteina, vlažnog i suhog glutena te rezultatima određivanja retencijske sposobnosti brašna i reološkim ispitivanjima na farinografu, ekstenzografu i amilografu. Na temelju provedenih ispitivanja može se zaključiti da se modifikacijom standardne metode za određivanje broja padanja, na način da se deionizirana voda zamijeni otopinama mliječne kiseline i natrijevog karbonata, mogu dobiti vrlo korisne informacije o kvaliteti analiziranog pšeničnog brašna. Dodatkom mliječne kiseline broj padanja se značajno smanjio uslijed kiselinske hidrolize škroba, a istovremeno su se inaktivirali amilolitički enzimi, što omogućava bolju procjenu kvalitete proteinske komponente brašna. Dodatkom otopine natrijevog karbonata povećao se broj padanja uslijed pojačanog bubrenja škrobnih granula S obzirom na kratko vrijeme trajanja i jednostavnost analize, metoda određivanja broja padanja s otopinom mliječne kiseline može se uspješno koristiti za predviđanje udjela proteina i glutena te pojedinih farinografskih i ekstenzografskih pokazatelja kvalitete brašna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ivanković, Ana
Upotreba različitih otopina u određivanju broja padanja prema Hagberg-Pertenu, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ivanković, A. (2021) 'Upotreba različitih otopina u određivanju broja padanja prema Hagberg-Pertenu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivankovi\'{c}, Ana}, year = {2021}, pages = {33}, keywords = {p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, broj padanja, sposobnost zadr\v{z}avanja otapala, ra\v{c}unalna analiza slike}, title = {Upotreba razli\v{c}itih otopina u odre\djivanju broja padanja prema Hagberg-Pertenu}, keyword = {p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, broj padanja, sposobnost zadr\v{z}avanja otapala, ra\v{c}unalna analiza slike}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivankovi\'{c}, Ana}, year = {2021}, pages = {33}, keywords = {barley, quality, physicochemical properties, digital image analysis of barley grain}, title = {The Use of Different Solutions in the Determination of the Hagberg-Perten Falling Number}, keyword = {barley, quality, physicochemical properties, digital image analysis of barley grain}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font