Pregled bibliografske jedinice broj: 1219928
Utjecaj klasične i ultrazvukom potpomognute maceracije na udio kanabidiola i kanabidiolne kiseline iz cvatova industrijske konoplje
Utjecaj klasične i ultrazvukom potpomognute maceracije na udio kanabidiola i kanabidiolne kiseline iz cvatova industrijske konoplje, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1219928 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj klasične i ultrazvukom potpomognute
maceracije na udio kanabidiola i kanabidiolne
kiseline iz
cvatova industrijske konoplje
(The Effect of Classical and Ultrasonically
Assisted Maceration on the Content of Cannabidiol
and
Cannabidiol Acid from Industrial Hemp
Inflorescences)
Autori
Čogelja, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2022
Stranica
42
Mentor
Jokić, Stela
Neposredni voditelj
Banožić, Marija ; Jakovljević Kovač, Martina
Ključne riječi
CBD ; CBDA ; ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom ; maceracija ; dekarboksilacija
(CBD ; CBDA ; ultrasound-assisted extraction ; maceration ; decarboxylation)
Sažetak
Industrijska konoplja (Cannabis sativa spp. sativa) je biljka s dugom tradicijom primjene u medicinske, farmaceutske i prehrambene svrhe te kao sirovina za proizvodnju različitih materijala. Posljednjih godina postala je predmet interesa brojnih znanstvenika zbog visokog udjela bioaktivnih spojeva- kanabinoida. Izolacija različitih skupina bioaktivnih spojeva iz biljnih materijala se primjenjivala još u drevnim civilizacijama i danas se koristi u gotovo svim sferama prehrambene, farmaceutske i kozmetičke industrije. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih otapala pri klasičnoj i ultrazvukom potpomognutoj maceraciji na iskorištenje i sadržaj bioaktivnih spojeva, točnije kanabidiola (CBD) i kanabidiolne kiseline (CBDA) iz cvatova industrijske konoplje. Kao otapala u procesu ekstrakcije korišteno je osam komercijalno dostupnih hladno prešanih biljnih ulja badema, sezama, jojobe, argana, sjemenki grožđa, konoplje, avokada i marelice. U ekstraktima su primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti s detektorom niza dioda (HPLCDAD) identificirani i kvantificirani CBD, u rasponu od 0, 04 % do 0, 66 % te CBDA u rasponu od 0, 21 % do 2, 21 %. Analizirani kanabinoidi su pokazali najbolju topljivost u hladno prešanom ulju jojobe. Antiradikalna aktivnost je određena DPPH metodom i utvrđeno je da svi ispitani uzorci pokazuju antioksidativno djelovanje pri čemu se udio inhibicije DPPH radikala kretao od 91, 281 % do 99, 903 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek