Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1219928

Utjecaj klasične i ultrazvukom potpomognute maceracije na udio kanabidiola i kanabidiolne kiseline iz cvatova industrijske konoplje


Čogelja, Anita
Utjecaj klasične i ultrazvukom potpomognute maceracije na udio kanabidiola i kanabidiolne kiseline iz cvatova industrijske konoplje, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1219928 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj klasične i ultrazvukom potpomognute maceracije na udio kanabidiola i kanabidiolne kiseline iz cvatova industrijske konoplje
(The Effect of Classical and Ultrasonically Assisted Maceration on the Content of Cannabidiol and Cannabidiol Acid from Industrial Hemp Inflorescences)

Autori
Čogelja, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2022

Stranica
42

Mentor
Jokić, Stela

Neposredni voditelj
Banožić, Marija ; Jakovljević Kovač, Martina

Ključne riječi
CBD ; CBDA ; ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom ; maceracija ; dekarboksilacija
(CBD ; CBDA ; ultrasound-assisted extraction ; maceration ; decarboxylation)

Sažetak
Industrijska konoplja (Cannabis sativa spp. sativa) je biljka s dugom tradicijom primjene u medicinske, farmaceutske i prehrambene svrhe te kao sirovina za proizvodnju različitih materijala. Posljednjih godina postala je predmet interesa brojnih znanstvenika zbog visokog udjela bioaktivnih spojeva- kanabinoida. Izolacija različitih skupina bioaktivnih spojeva iz biljnih materijala se primjenjivala još u drevnim civilizacijama i danas se koristi u gotovo svim sferama prehrambene, farmaceutske i kozmetičke industrije. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih otapala pri klasičnoj i ultrazvukom potpomognutoj maceraciji na iskorištenje i sadržaj bioaktivnih spojeva, točnije kanabidiola (CBD) i kanabidiolne kiseline (CBDA) iz cvatova industrijske konoplje. Kao otapala u procesu ekstrakcije korišteno je osam komercijalno dostupnih hladno prešanih biljnih ulja badema, sezama, jojobe, argana, sjemenki grožđa, konoplje, avokada i marelice. U ekstraktima su primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti s detektorom niza dioda (HPLCDAD) identificirani i kvantificirani CBD, u rasponu od 0, 04 % do 0, 66 % te CBDA u rasponu od 0, 21 % do 2, 21 %. Analizirani kanabinoidi su pokazali najbolju topljivost u hladno prešanom ulju jojobe. Antiradikalna aktivnost je određena DPPH metodom i utvrđeno je da svi ispitani uzorci pokazuju antioksidativno djelovanje pri čemu se udio inhibicije DPPH radikala kretao od 91, 281 % do 99, 903 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Čogelja, Anita
Utjecaj klasične i ultrazvukom potpomognute maceracije na udio kanabidiola i kanabidiolne kiseline iz cvatova industrijske konoplje, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Čogelja, A. (2022) 'Utjecaj klasične i ultrazvukom potpomognute maceracije na udio kanabidiola i kanabidiolne kiseline iz cvatova industrijske konoplje', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ogelja, Anita}, year = {2022}, pages = {42}, keywords = {CBD, CBDA, ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, maceracija, dekarboksilacija}, title = {Utjecaj klasi\v{c}ne i ultrazvukom potpomognute maceracije na udio kanabidiola i kanabidiolne kiseline iz cvatova industrijske konoplje}, keyword = {CBD, CBDA, ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, maceracija, dekarboksilacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ogelja, Anita}, year = {2022}, pages = {42}, keywords = {CBD, CBDA, ultrasound-assisted extraction, maceration, decarboxylation}, title = {The Effect of Classical and Ultrasonically Assisted Maceration on the Content of Cannabidiol and Cannabidiol Acid from Industrial Hemp Inflorescences}, keyword = {CBD, CBDA, ultrasound-assisted extraction, maceration, decarboxylation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font