Pregled bibliografske jedinice broj: 1219873
Sušenje raspršivanjem – proizvodnja inkapsuliranih nanočestica
Sušenje raspršivanjem – proizvodnja inkapsuliranih nanočestica, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1219873 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sušenje raspršivanjem – proizvodnja inkapsuliranih
nanočestica
(Spray Drying - Production of Encapsulated
Nanoparticles)
Autori
Pavičić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2022
Stranica
22
Mentor
Planinić, Mirela
Ključne riječi
sušenje raspršivanjem ; inkapsulacija ; nanočestice
(spray drying ; encapsulation ; nanoparticles)
Sažetak
Cilj ovog rada je objasniti osnovne značajke te prikazati princip rada sušenja raspršivanjem kao jedinične operacije koja se primjenjuje kod proizvodnje inkapsuliranih nanočestica. Sušenje raspršivanjem je proces kod kojeg se tekuća komponenta prvo raspršuje u sitne kapljice, koje se u struji vrućeg plina suše te se dobiva suhi prah kao konačni proizvod. Razvoj tehnologije omogućio je i poboljšavanje konvencionalnog principa sušenja tako da je sada moguće dobiti nano čestice s očuvanim bioaktivnim komponentama. Inkapsulacija je postupak kojim se stvara barijera oko aktivne komponente koja inhibira kemijske interakcije te štiti od vanjskih čimbenika. U radu su prikazani i faktori koji utječu na učinkovitost (temperatura, brzina protoka plina, vlažnost) kao i glavne prednosti i nedostaci primjene metode sušenja raspršivanjem kod procesa inkapsuliranja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Planinić
(mentor)