Pregled bibliografske jedinice broj: 1219756
Razvoj i validacija kromatografske metode za određivanje tioureje u uzorcima voda i voćnih sokova
Razvoj i validacija kromatografske metode za određivanje tioureje u uzorcima voda i voćnih sokova, 2021. (rektorova nagrada).
CROSBI ID: 1219756 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj i validacija kromatografske metode za
određivanje tioureje u uzorcima voda i voćnih sokova
(Development and validation of chromatographic
method for determination of thiourea in water
samples and fruit juice)
Autori
Gorički, Viktorija
Izvornik
Razvoj i validacija kromatografske metode za određivanje tioureje u uzorcima voda i voćnih sokova
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, rektorova nagrada
Godina
2021
Ključne riječi
tioureja ; kromatografija ; UHPLC-DAD ; validacija
(thiourea, chromatography, UHPLC-DAD, validation)
Sažetak
Tioureja je sumporni analogon ureje, pri čemu je atom kisika supstituiran sumporom te ima ulogu kromofora i antioksidansa. To je bijela kristalna tvar u obliku rompskih prizama, topljiva u vodi, polarnim protičnim i aprotičnim otapalima. Tioureja se učestalo koristi u različitim granama industrije. Smatra se kancerogenom zbog čega predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje. Zbog specifičnih fizikalno-kemijskih svojstava očekivana je migracija i zadrţavanje tioureje u vodenom okolišu, a zbog njene česte upotrebe kao fungicida, herbicida i rodenticida, njena moguća prisutnost u voću. U ovome radu razvijena je brza UHPLC-DAD metoda za kvantitativno odreĎivanje tioureje u uzorcima voćnih sokova i vodi. Validacijom razvijene metode potvrĎena je njena prikladnost za danu namjenu, potvrĎena je selektivnost, linearnost u rasponu koncentracija od 0, 1 mg/L do 5, 0 mg/L, te preciznost i točnost. Rezultati validacije ukazali su na potrebu učinkovite pripreme uzorka voćnog soka prije kvantitativnog odreĎivanja. U analiziranim uzorcima vode i sokova nije detektirana tioureja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Sandra Babić
(autor)