Pregled bibliografske jedinice broj: 1219705
Rakovi i njihov nutritivni sastav
Rakovi i njihov nutritivni sastav, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno matematički fakultet, Split, Split
CROSBI ID: 1219705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rakovi i njihov nutritivni sastav
(Crustaceans and their composition)
Autori
Žepina, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno matematički fakultet, Split
Mjesto
Split
Datum
06.09
Godina
2019
Stranica
28
Mentor
Paladin, Antonela
Ključne riječi
rakovi, nutritivni sastav
(crustaceans, nutritional composition)
Sažetak
U ovom radu navedena su glavna strukturalna i funkcionalna obilježja rakova, Crustacea. Taksonomski rakovi su podijeljeni u pet razreda: Remipedia, Cephalocardia, Branchiopoda, Maxillopoda te Malacostraca. Gospodarski najvažnije vrste Jadrana su jastog, škamp, hlap i kozica. Rakovi kao i ostala hrana iz mora zauzima važno mjesto u ljudskoj prehrani. To su namirnice bogate omega-3 masnim kiselina, proteinima, vitaminima i mineralima. Njihova konzumacija ima brojne zdravstvene pogodnosti za ljudski organizam, no postoji i potencijalni zdravstveni rizik izloženosti teškim metalima uslijed pretjerane uporabe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
Profili:
Antonela Paladin
(mentor)