Pregled bibliografske jedinice broj: 1219686
Gubici topline te promjena mase i boje dva tipa čajnog peciva tijekom procesa industrijskog pečenja
Gubici topline te promjena mase i boje dva tipa čajnog peciva tijekom procesa industrijskog pečenja, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1219686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gubici topline te promjena mase i boje dva tipa
čajnog peciva tijekom procesa industrijskog pečenja
(Heat Loss and Weight and Colour Changes of Two Types
of Biscuits During the Industrial Baking Process)
Autori
Lulić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2022
Stranica
63
Mentor
Planinić, Mirela
Ključne riječi
čajno pecivo ; gubici topline ; industrijski proces ; pečenje ; promjena mase
(biscuit ; heat loss ; industrial process ; baking ; weight changes)
Sažetak
Zbog sve veće interesa o potrošnji energenata u ovom radu provedeno je određivanja gubitaka energije tijekom industrijskog pečenja čajnog peciva. Uz to, određuje se i promjena mase te boje dva tipa čajnog peciva. Da bi se sve ranije navedeno moglo odrediti, izvršena su mjerenja mase čajnog peciva prije i nakon pečenja pečenja , mjerenja temperature čajnog peciva pri izlasku iz peći , mjerenja temperature vanjskih stijenki peći na različitim pozicijama, određivanje udjela vlage u čajnom pecivu nakon pečenja te određivanjem boje čajnog peciva prije i nakon pečenja. Iz dobivenih podataka i pomoću jednadžbi postavljenih za prirodnu konvekciju i promjenu boje izračunate su vrijednosti za količinu izgubljene energije i ukupnu promjenu boje. Navedeni rezultati ukazuju da je peć dobro konstruirana i da nema velikih gubitaka topline te da su promjene boje čajnog peciva tijekom pečenja vrlo uočljive ljudskom oku. Mase čajnog peciva su prije i nakon pečenja ujednačene te potvrđuju da je ovo industrijski proces.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija