Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1219686

Gubici topline te promjena mase i boje dva tipa čajnog peciva tijekom procesa industrijskog pečenja


Lulić, Iva
Gubici topline te promjena mase i boje dva tipa čajnog peciva tijekom procesa industrijskog pečenja, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1219686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Gubici topline te promjena mase i boje dva tipa čajnog peciva tijekom procesa industrijskog pečenja
(Heat Loss and Weight and Colour Changes of Two Types of Biscuits During the Industrial Baking Process)

Autori
Lulić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2022

Stranica
63

Mentor
Planinić, Mirela

Ključne riječi
čajno pecivo ; gubici topline ; industrijski proces ; pečenje ; promjena mase
(biscuit ; heat loss ; industrial process ; baking ; weight changes)

Sažetak
Zbog sve veće interesa o potrošnji energenata u ovom radu provedeno je određivanja gubitaka energije tijekom industrijskog pečenja čajnog peciva. Uz to, određuje se i promjena mase te boje dva tipa čajnog peciva. Da bi se sve ranije navedeno moglo odrediti, izvršena su mjerenja mase čajnog peciva prije i nakon pečenja pečenja , mjerenja temperature čajnog peciva pri izlasku iz peći , mjerenja temperature vanjskih stijenki peći na različitim pozicijama, određivanje udjela vlage u čajnom pecivu nakon pečenja te određivanjem boje čajnog peciva prije i nakon pečenja. Iz dobivenih podataka i pomoću jednadžbi postavljenih za prirodnu konvekciju i promjenu boje izračunate su vrijednosti za količinu izgubljene energije i ukupnu promjenu boje. Navedeni rezultati ukazuju da je peć dobro konstruirana i da nema velikih gubitaka topline te da su promjene boje čajnog peciva tijekom pečenja vrlo uočljive ljudskom oku. Mase čajnog peciva su prije i nakon pečenja ujednačene te potvrđuju da je ovo industrijski proces.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Planinić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Lulić, Iva
Gubici topline te promjena mase i boje dva tipa čajnog peciva tijekom procesa industrijskog pečenja, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Lulić, I. (2022) 'Gubici topline te promjena mase i boje dva tipa čajnog peciva tijekom procesa industrijskog pečenja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Luli\'{c}, Iva}, year = {2022}, pages = {63}, keywords = {\v{c}ajno pecivo, gubici topline, industrijski proces, pe\v{c}enje, promjena mase}, title = {Gubici topline te promjena mase i boje dva tipa \v{c}ajnog peciva tijekom procesa industrijskog pe\v{c}enja}, keyword = {\v{c}ajno pecivo, gubici topline, industrijski proces, pe\v{c}enje, promjena mase}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Luli\'{c}, Iva}, year = {2022}, pages = {63}, keywords = {biscuit, heat loss, industrial process, baking, weight changes}, title = {Heat Loss and Weight and Colour Changes of Two Types of Biscuits During the Industrial Baking Process}, keyword = {biscuit, heat loss, industrial process, baking, weight changes}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font