Pregled bibliografske jedinice broj: 1219655
Tehnološka i nutritivna svojstva brašna leće
Tehnološka i nutritivna svojstva brašna leće, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1219655 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološka i nutritivna svojstva brašna leće
(Technological and Nutritional Properties of Lentil
Flour)
Autori
Buljić, Mersudin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.09
Godina
2022
Stranica
36
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Neposredni voditelj
Šušak, Ana
Ključne riječi
leća ; brašno leće ; proces mljevenja ; proteini ; proizvodi od brašna leće
(lentils ; lentil flour ; milling process ; proteins ; lentil flour products)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je opisati leću kao biljku, nabrojati i opisati vrste leće te navesti nutritivna svojstva i tehnološke mogućnosti upotrebe brašna dobivenog postupkom usitnjavanja leće. Leća sadrži visok udio proteina te se zbog toga koristi za obogaćivanje pekarskih i sličnih proizvoda te mesnih prerađevina. Postupci meljave leće i priprema leće za meljavu provode se na uređajima koji se koriste za pripremu i meljavu žitarica. Brašno leće utječe na tehnološku kvalitetu pekarskih proizvoda te prilikom proizvodnje potrebno je istražiti optimalne udjele brašna leće kako ne bi došlo do smanjenja kvalitete. Za proizvodnju pekarskih i drugih sličnih proizvoda od brašna leće potrebno je prilagoditi parametre standardnih procesa prerade koji se koriste u proizvodnji proizvoda od žitarica kako bi se dobili proizvodi zadovoljavajuće kvalitete.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)