Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1219655

Tehnološka i nutritivna svojstva brašna leće


Buljić, Mersudin
Tehnološka i nutritivna svojstva brašna leće, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1219655 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnološka i nutritivna svojstva brašna leće
(Technological and Nutritional Properties of Lentil Flour)

Autori
Buljić, Mersudin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.09

Godina
2022

Stranica
36

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Neposredni voditelj
Šušak, Ana

Ključne riječi
leća ; brašno leće ; proces mljevenja ; proteini ; proizvodi od brašna leće
(lentils ; lentil flour ; milling process ; proteins ; lentil flour products)

Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je opisati leću kao biljku, nabrojati i opisati vrste leće te navesti nutritivna svojstva i tehnološke mogućnosti upotrebe brašna dobivenog postupkom usitnjavanja leće. Leća sadrži visok udio proteina te se zbog toga koristi za obogaćivanje pekarskih i sličnih proizvoda te mesnih prerađevina. Postupci meljave leće i priprema leće za meljavu provode se na uređajima koji se koriste za pripremu i meljavu žitarica. Brašno leće utječe na tehnološku kvalitetu pekarskih proizvoda te prilikom proizvodnje potrebno je istražiti optimalne udjele brašna leće kako ne bi došlo do smanjenja kvalitete. Za proizvodnju pekarskih i drugih sličnih proizvoda od brašna leće potrebno je prilagoditi parametre standardnih procesa prerade koji se koriste u proizvodnji proizvoda od žitarica kako bi se dobili proizvodi zadovoljavajuće kvalitete.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Buljić, Mersudin
Tehnološka i nutritivna svojstva brašna leće, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Buljić, M. (2022) 'Tehnološka i nutritivna svojstva brašna leće', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bulji\'{c}, Mersudin}, year = {2022}, pages = {36}, keywords = {le\'{c}a, bra\v{s}no le\'{c}e, proces mljevenja, proteini, proizvodi od bra\v{s}na le\'{c}e}, title = {Tehnolo\v{s}ka i nutritivna svojstva bra\v{s}na le\'{c}e}, keyword = {le\'{c}a, bra\v{s}no le\'{c}e, proces mljevenja, proteini, proizvodi od bra\v{s}na le\'{c}e}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bulji\'{c}, Mersudin}, year = {2022}, pages = {36}, keywords = {lentils, lentil flour, milling process, proteins, lentil flour products}, title = {Technological and Nutritional Properties of Lentil Flour}, keyword = {lentils, lentil flour, milling process, proteins, lentil flour products}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font