Pregled bibliografske jedinice broj: 1219619
Primjena elektrokemijskog DNA biosenzora za određivanje antioksidacijskog učinka polifenola iz čaja kadulje
Primjena elektrokemijskog DNA biosenzora za određivanje antioksidacijskog učinka polifenola iz čaja kadulje, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1219619 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena elektrokemijskog DNA biosenzora za
određivanje antioksidacijskog učinka polifenola iz
čaja kadulje
(Application of Electrochemical DNA Biosensor for
Determining the Antioxidative Effect of Sage Tea
Polyphenols)
Autori
Budić , Lea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2022
Stranica
43
Mentor
Tomac, Ivana
Ključne riječi
čaj od kadulje ; polifenoli ; elektrokemijski DNA biosenzor ; ciklička voltametrija
(sage tea ; polyphenols ; electrochemical DNA biosensor ; cyclic voltammetry)
Sažetak
Elektrokemijske metode određivanja antioksidacijskog učinka, a posebno primjena elektrokemijskog DNA biosenzora, poprima veliki značaj. Nanošenjem DNA molekule na površinu radne elektrode i djelovanjem otopine za stvaranje slobodnih radikala na DNA biosenzor djelomično se ošteti nanesena molekula DNA pri čemu nastaje oksidirajući produkt. Polifenoli reagiraju s novonastalim oksidirajućim produktom regenerirajući određeni postotak oštećene DNA molekule, što predstavlja njihov antioksidacijski učinak, a prati se voltametrijskim tehnikama. Deoksiribonukleinska kiselina (DNA), osnovna je komponenta DNA biosenzora. Kadulja (lat. Salvia officinalis L.) je biljka iz porodice Lamiaceae (usnače) i predstavlja izvor fenolnih kiselina i flavonoida. Zadatak ovog rada je bio ispitati mogućnost primjene elektrokemijskog DNA biosenzora za određivanje antioksidacijskog učinka polifenola iz čaja kadulje. Dobiveni rezultati pokazali su da najveći postotak preživjele DNA akon inkubacije u otopini za stvaranje slobodnih radikala pokazuje otopina kafeinske kiseline, zatim slijede otopina ferulične kiseline i (+)-katehin te čaj od kadulje. Također, uspješno je primijenjena pravokutnovalna voltametrija s otopinom Troloxa kao standard te su određeni ukupni polifenoli u uzorku čaja od kadulje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija