Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1219619

Primjena elektrokemijskog DNA biosenzora za određivanje antioksidacijskog učinka polifenola iz čaja kadulje


Budić , Lea
Primjena elektrokemijskog DNA biosenzora za određivanje antioksidacijskog učinka polifenola iz čaja kadulje, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1219619 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena elektrokemijskog DNA biosenzora za određivanje antioksidacijskog učinka polifenola iz čaja kadulje
(Application of Electrochemical DNA Biosensor for Determining the Antioxidative Effect of Sage Tea Polyphenols)

Autori
Budić , Lea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2022

Stranica
43

Mentor
Tomac, Ivana

Ključne riječi
čaj od kadulje ; polifenoli ; elektrokemijski DNA biosenzor ; ciklička voltametrija
(sage tea ; polyphenols ; electrochemical DNA biosensor ; cyclic voltammetry)

Sažetak
Elektrokemijske metode određivanja antioksidacijskog učinka, a posebno primjena elektrokemijskog DNA biosenzora, poprima veliki značaj. Nanošenjem DNA molekule na površinu radne elektrode i djelovanjem otopine za stvaranje slobodnih radikala na DNA biosenzor djelomično se ošteti nanesena molekula DNA pri čemu nastaje oksidirajući produkt. Polifenoli reagiraju s novonastalim oksidirajućim produktom regenerirajući određeni postotak oštećene DNA molekule, što predstavlja njihov antioksidacijski učinak, a prati se voltametrijskim tehnikama. Deoksiribonukleinska kiselina (DNA), osnovna je komponenta DNA biosenzora. Kadulja (lat. Salvia officinalis L.) je biljka iz porodice Lamiaceae (usnače) i predstavlja izvor fenolnih kiselina i flavonoida. Zadatak ovog rada je bio ispitati mogućnost primjene elektrokemijskog DNA biosenzora za određivanje antioksidacijskog učinka polifenola iz čaja kadulje. Dobiveni rezultati pokazali su da najveći postotak preživjele DNA akon inkubacije u otopini za stvaranje slobodnih radikala pokazuje otopina kafeinske kiseline, zatim slijede otopina ferulične kiseline i (+)-katehin te čaj od kadulje. Također, uspješno je primijenjena pravokutnovalna voltametrija s otopinom Troloxa kao standard te su određeni ukupni polifenoli u uzorku čaja od kadulje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Tomac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Budić , Lea
Primjena elektrokemijskog DNA biosenzora za određivanje antioksidacijskog učinka polifenola iz čaja kadulje, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Budić , L. (2022) 'Primjena elektrokemijskog DNA biosenzora za određivanje antioksidacijskog učinka polifenola iz čaja kadulje', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Budi\'{c}, Lea}, year = {2022}, pages = {43}, keywords = {\v{c}aj od kadulje, polifenoli, elektrokemijski DNA biosenzor, cikli\v{c}ka voltametrija}, title = {Primjena elektrokemijskog DNA biosenzora za odre\djivanje antioksidacijskog u\v{c}inka polifenola iz \v{c}aja kadulje}, keyword = {\v{c}aj od kadulje, polifenoli, elektrokemijski DNA biosenzor, cikli\v{c}ka voltametrija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Budi\'{c}, Lea}, year = {2022}, pages = {43}, keywords = {sage tea, polyphenols, electrochemical DNA biosensor, cyclic voltammetry}, title = {Application of Electrochemical DNA Biosensor for Determining the Antioxidative Effect of Sage Tea Polyphenols}, keyword = {sage tea, polyphenols, electrochemical DNA biosensor, cyclic voltammetry}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font