Pregled bibliografske jedinice broj: 1219585
Određivanje fizikalnih svojstava smjesa jagode i maginje kao potencijalnih sirovina za 3D ispis
Određivanje fizikalnih svojstava smjesa jagode i maginje kao potencijalnih sirovina za 3D ispis, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1219585 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje fizikalnih svojstava smjesa jagode i
maginje kao potencijalnih sirovina za 3D ispis
(Determination of the physical properties of a
strawberry and strawberry tree fruit mixtures as a
potential raw materials for 3D food printing)
Autori
Kaurinović, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2022
Stranica
62
Mentor
Bosiljkov, Tomislav
Neposredni voditelj
Anica Bebek Markovinović
Ključne riječi
3D ispis hrane, jagoda, maginja, fizikalna svojstva
(3D food printing, strawberry, strawberry tree fruit, physical properties)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati mogućnost korištenja jagoda i maginja kao potencijalnih sirovina za 3D ispis te utvrditi utjecaj odabranih programa ispisa (program 1 i 2) i vrsta škrobova (kukuruzni i pšenični) u različitim udjelima (4, 6, 8, 10, 15 i 20 %) na fizikalna svojstva ispisanih proizvoda: pH, boju, dimenzije ispisa, teksturu i raspodjelu veličine čestica. Kukuruzni i pšenični škrob, kao niti različiti programi ispisa, nisu doveli do značajne promjene u vrijednosti pH. Uzorci s maginjama ispisani pomoću programa 2 bili su širi nego uzorci ispisani programom 1. Dodatak škroba uzrokovao je smanjenje duljine ispisanih oblika s maginjama, povećanje svjetline proizvoda s jagodama i povećanje vrijednosti b* parametra boje proizvoda s maginjama. Također, povećanje udjela kukuruznog i pšeničnog škroba u uzorcima s obje vrste voća rezultiralo je povećanjem udjela sitnijih čestica u ispisanim proizvodima što je posljedično dovelo do povećanja tvrdoće ispisanih motiva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2019-04-2105 - Tehnologija preprekama i 3D printanje za okolišno prihvatljivu proizvodnju funkcionalnih voćnih sokova (3D-SustJuice) (Bursać Kovačević, Danijela, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb