Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1219585

Određivanje fizikalnih svojstava smjesa jagode i maginje kao potencijalnih sirovina za 3D ispis


Kaurinović, Jelena
Određivanje fizikalnih svojstava smjesa jagode i maginje kao potencijalnih sirovina za 3D ispis, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1219585 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje fizikalnih svojstava smjesa jagode i maginje kao potencijalnih sirovina za 3D ispis
(Determination of the physical properties of a strawberry and strawberry tree fruit mixtures as a potential raw materials for 3D food printing)

Autori
Kaurinović, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2022

Stranica
62

Mentor
Bosiljkov, Tomislav

Neposredni voditelj
Anica Bebek Markovinović

Ključne riječi
3D ispis hrane, jagoda, maginja, fizikalna svojstva
(3D food printing, strawberry, strawberry tree fruit, physical properties)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati mogućnost korištenja jagoda i maginja kao potencijalnih sirovina za 3D ispis te utvrditi utjecaj odabranih programa ispisa (program 1 i 2) i vrsta škrobova (kukuruzni i pšenični) u različitim udjelima (4, 6, 8, 10, 15 i 20 %) na fizikalna svojstva ispisanih proizvoda: pH, boju, dimenzije ispisa, teksturu i raspodjelu veličine čestica. Kukuruzni i pšenični škrob, kao niti različiti programi ispisa, nisu doveli do značajne promjene u vrijednosti pH. Uzorci s maginjama ispisani pomoću programa 2 bili su širi nego uzorci ispisani programom 1. Dodatak škroba uzrokovao je smanjenje duljine ispisanih oblika s maginjama, povećanje svjetline proizvoda s jagodama i povećanje vrijednosti b* parametra boje proizvoda s maginjama. Također, povećanje udjela kukuruznog i pšeničnog škroba u uzorcima s obje vrste voća rezultiralo je povećanjem udjela sitnijih čestica u ispisanim proizvodima što je posljedično dovelo do povećanja tvrdoće ispisanih motiva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-2105 - Tehnologija preprekama i 3D printanje za okolišno prihvatljivu proizvodnju funkcionalnih voćnih sokova (3D-SustJuice) (Bursać Kovačević, Danijela, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kaurinović, Jelena
Određivanje fizikalnih svojstava smjesa jagode i maginje kao potencijalnih sirovina za 3D ispis, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kaurinović, J. (2022) 'Određivanje fizikalnih svojstava smjesa jagode i maginje kao potencijalnih sirovina za 3D ispis', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kaurinovi\'{c}, Jelena}, year = {2022}, pages = {62}, keywords = {3D ispis hrane, jagoda, maginja, fizikalna svojstva}, title = {Odre\djivanje fizikalnih svojstava smjesa jagode i maginje kao potencijalnih sirovina za 3D ispis}, keyword = {3D ispis hrane, jagoda, maginja, fizikalna svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kaurinovi\'{c}, Jelena}, year = {2022}, pages = {62}, keywords = {3D food printing, strawberry, strawberry tree fruit, physical properties}, title = {Determination of the physical properties of a strawberry and strawberry tree fruit mixtures as a potential raw materials for 3D food printing}, keyword = {3D food printing, strawberry, strawberry tree fruit, physical properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font