Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1219444

Svojstva tamnih čokolada proizvedenih s dodatkom liofiliziranog meda


Dragičević, Marina
Svojstva tamnih čokolada proizvedenih s dodatkom liofiliziranog meda, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1219444 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svojstva tamnih čokolada proizvedenih s dodatkom liofiliziranog meda
(Properties of Dark Chocolates Produced with the Addition of Freeze-dried Honey)

Autori
Dragičević, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2022

Stranica
51

Mentor
Ačkar, Đurđica ; Flanjak, Ivana

Neposredni voditelj
Barišić, Veronika

Ključne riječi
čokolada ; bagremov med ; kazein ; maltodekstrin
(chocolate ; black locust honey ; casein ; maltodextrin)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati svojstva tamnih čokolada s dodatkom liofiliziranog meda. Korišten je bagremov med koji je sušen procesom liofilizacije pri čemu su korištena dva nosača, maltodekstrin i kazein. Liofilizirani med se u čokoladu dodavao u udjelima 5, 10 i 15 %. U laboratorijskim uvjetima, u kugličnom mlinu, proizvedene su tamna čokolada bez dodatka meda, te tamne čokolade s različitim udjelima meda sušenog s različitim nosačima. Nakon proizvodnje određeni su i sljedeći parametri: boja, aktivitet vode, udio proteina, ugljikohidrata, vlakana i ukupnih polifenola. Boja i aktivitet vode su praćeni tijekom skladištenja. Ukupna promjena boje kod čokolada s dodatkom sušenog meda bila je veća u odnosu na čokoladu bez dodatka sušenog meda. Aktivitet vode je s vremenom je rastao kod svih analiziranih uzoraka. Udio ukupnih polifenola se smanjio, a potom rastao kod čokolada gdje je korišten nosač kazein, a kod čokolada gdje je korišten nosač maltodekstin se smanjio. Povećanje udjela proteina uočeno je kod čokolada s oba tipa nosača, no nešto veće je povećanje kod onih s nosačem kazeinom. Ispitivanjem udjela ugljikohidrata u uzorcima uočeno je povećanje udjela glukoze i fruktoze, a smanjenje udjela saharoze povećanjem udjela meda. Udio ukupnih vlakana bio je veći kod svih uzoraka s dodatkom sušenog meda u odnosu na čokoladu bez dodatka sušenog meda osim uzorka s 15 % meda kod kojeg je nosač bio kazein.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-8709 - Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda (COCOCHOCO) (Ačkar, Đurđica, HRZZ ) ( CroRIS)
LiPS-N/A - Liofilizacija slavonskog meda u cilju proširenja njegove primjene (Ačkar, Đurđica, LiPS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Avatar Url Veronika Barišić (mentor)

Avatar Url Đurđica Ačkar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Dragičević, Marina
Svojstva tamnih čokolada proizvedenih s dodatkom liofiliziranog meda, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Dragičević, M. (2022) 'Svojstva tamnih čokolada proizvedenih s dodatkom liofiliziranog meda', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dragi\v{c}evi\'{c}, Marina}, year = {2022}, pages = {51}, keywords = {\v{c}okolada, bagremov med, kazein, maltodekstrin}, title = {Svojstva tamnih \v{c}okolada proizvedenih s dodatkom liofiliziranog meda}, keyword = {\v{c}okolada, bagremov med, kazein, maltodekstrin}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dragi\v{c}evi\'{c}, Marina}, year = {2022}, pages = {51}, keywords = {chocolate, black locust honey, casein, maltodextrin}, title = {Properties of Dark Chocolates Produced with the Addition of Freeze-dried Honey}, keyword = {chocolate, black locust honey, casein, maltodextrin}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font