Pregled bibliografske jedinice broj: 1219444
Svojstva tamnih čokolada proizvedenih s dodatkom liofiliziranog meda
Svojstva tamnih čokolada proizvedenih s dodatkom liofiliziranog meda, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1219444 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva tamnih čokolada proizvedenih s dodatkom
liofiliziranog meda
(Properties of Dark Chocolates Produced with the
Addition of Freeze-dried Honey)
Autori
Dragičević, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2022
Stranica
51
Mentor
Ačkar, Đurđica ; Flanjak, Ivana
Neposredni voditelj
Barišić, Veronika
Ključne riječi
čokolada ; bagremov med ; kazein ; maltodekstrin
(chocolate ; black locust honey ; casein ; maltodextrin)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati svojstva tamnih čokolada s dodatkom liofiliziranog meda. Korišten je bagremov med koji je sušen procesom liofilizacije pri čemu su korištena dva nosača, maltodekstrin i kazein. Liofilizirani med se u čokoladu dodavao u udjelima 5, 10 i 15 %. U laboratorijskim uvjetima, u kugličnom mlinu, proizvedene su tamna čokolada bez dodatka meda, te tamne čokolade s različitim udjelima meda sušenog s različitim nosačima. Nakon proizvodnje određeni su i sljedeći parametri: boja, aktivitet vode, udio proteina, ugljikohidrata, vlakana i ukupnih polifenola. Boja i aktivitet vode su praćeni tijekom skladištenja. Ukupna promjena boje kod čokolada s dodatkom sušenog meda bila je veća u odnosu na čokoladu bez dodatka sušenog meda. Aktivitet vode je s vremenom je rastao kod svih analiziranih uzoraka. Udio ukupnih polifenola se smanjio, a potom rastao kod čokolada gdje je korišten nosač kazein, a kod čokolada gdje je korišten nosač maltodekstin se smanjio. Povećanje udjela proteina uočeno je kod čokolada s oba tipa nosača, no nešto veće je povećanje kod onih s nosačem kazeinom. Ispitivanjem udjela ugljikohidrata u uzorcima uočeno je povećanje udjela glukoze i fruktoze, a smanjenje udjela saharoze povećanjem udjela meda. Udio ukupnih vlakana bio je veći kod svih uzoraka s dodatkom sušenog meda u odnosu na čokoladu bez dodatka sušenog meda osim uzorka s 15 % meda kod kojeg je nosač bio kazein.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-8709 - Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda (COCOCHOCO) (Ačkar, Đurđica, HRZZ ) ( CroRIS)
LiPS-N/A - Liofilizacija slavonskog meda u cilju proširenja njegove primjene (Ačkar, Đurđica, LiPS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek