Pregled bibliografske jedinice broj: 1219414
Utjecaj sušenja i inicijalnog sadržaja vode usitnjene hrastovine na njenu topivost u hladnoj vodi
Utjecaj sušenja i inicijalnog sadržaja vode usitnjene hrastovine na njenu topivost u hladnoj vodi, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet Šumarstva i drvne tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 1219414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sušenja i inicijalnog sadržaja vode
usitnjene hrastovine na njenu topivost u hladnoj
vodi
(Influence of Drying and Initial Moisture Content of
Milled Oak Wood on its Solubility in Cold Water)
Autori
Matišev, Borno
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet Šumarstva i drvne tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2022
Stranica
28
Mentor
Klarić, Miljenko
Ključne riječi
Hrastovina ; sadržaj vode ; topivost u hladnoj vodi
(Oak wood ; moisture content ; solubility in cold water)
Sažetak
U ovom završnom radu proučen je i opisan postupak ekstrakcije hladnom vodom kojim se utvrđuju tanini, gumozne tvari, šećeri i tvari koje boje drvo. Ove tvari spadaju pod ekstraktivne tvari koje se, uz osnovne gradbene komponente (celuloza, hemiceluloza i lignin), također nalaze u kemijskom sastavu drva. Iako zauzimaju maleni postotak ukupno sastava drva, ove tvari mogu utjecati na kvalitetu provedbe hidrotermičkih postupaka. Mogu utjecati na brzinu sušenja, konačnu boju drva nakon sušenja, parenje drva te na kemijske reakcije kod parenja drva. Ove tvari mogu se iz drva ekstrahirati vodom ili drugim otapalima te je od iznimne važnosti istražiti koliko će se ekstraktiva dobiti tijekom ekstrakcije, u ovom slučaju, hladnom vodom na magnetnim miješalicama sukladno proceduri opisanoj u standardu ASTM D1110-21, s obzirom na početni sadržaj vode usitnjenih uzoraka drva. U ovom radu korištena je hrastovina kao naša tehnički najvrjednija vrsta drva. Navedenim saznanjima bi se moglo procijeniti što bi se moglo događati pri pojedinim hidrotermičkim postupcima, ovisno o početnom sadržaju vode hrastovine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo, Drvna tehnologija, Biotehnologija