Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1219414

Utjecaj sušenja i inicijalnog sadržaja vode usitnjene hrastovine na njenu topivost u hladnoj vodi


Matišev, Borno
Utjecaj sušenja i inicijalnog sadržaja vode usitnjene hrastovine na njenu topivost u hladnoj vodi, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet Šumarstva i drvne tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 1219414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sušenja i inicijalnog sadržaja vode usitnjene hrastovine na njenu topivost u hladnoj vodi
(Influence of Drying and Initial Moisture Content of Milled Oak Wood on its Solubility in Cold Water)

Autori
Matišev, Borno

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet Šumarstva i drvne tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2022

Stranica
28

Mentor
Klarić, Miljenko

Ključne riječi
Hrastovina ; sadržaj vode ; topivost u hladnoj vodi
(Oak wood ; moisture content ; solubility in cold water)

Sažetak
U ovom završnom radu proučen je i opisan postupak ekstrakcije hladnom vodom kojim se utvrđuju tanini, gumozne tvari, šećeri i tvari koje boje drvo. Ove tvari spadaju pod ekstraktivne tvari koje se, uz osnovne gradbene komponente (celuloza, hemiceluloza i lignin), također nalaze u kemijskom sastavu drva. Iako zauzimaju maleni postotak ukupno sastava drva, ove tvari mogu utjecati na kvalitetu provedbe hidrotermičkih postupaka. Mogu utjecati na brzinu sušenja, konačnu boju drva nakon sušenja, parenje drva te na kemijske reakcije kod parenja drva. Ove tvari mogu se iz drva ekstrahirati vodom ili drugim otapalima te je od iznimne važnosti istražiti koliko će se ekstraktiva dobiti tijekom ekstrakcije, u ovom slučaju, hladnom vodom na magnetnim miješalicama sukladno proceduri opisanoj u standardu ASTM D1110-21, s obzirom na početni sadržaj vode usitnjenih uzoraka drva. U ovom radu korištena je hrastovina kao naša tehnički najvrjednija vrsta drva. Navedenim saznanjima bi se moglo procijeniti što bi se moglo događati pri pojedinim hidrotermičkim postupcima, ovisno o početnom sadržaju vode hrastovine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo, Drvna tehnologija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije

Profili:

Avatar Url Miljenko Klarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matišev, Borno
Utjecaj sušenja i inicijalnog sadržaja vode usitnjene hrastovine na njenu topivost u hladnoj vodi, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet Šumarstva i drvne tehnologije, Zagreb
Matišev, B. (2022) 'Utjecaj sušenja i inicijalnog sadržaja vode usitnjene hrastovine na njenu topivost u hladnoj vodi', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet Šumarstva i drvne tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mati\v{s}ev, Borno}, year = {2022}, pages = {28}, keywords = {Hrastovina, sadr\v{z}aj vode, topivost u hladnoj vodi}, title = {Utjecaj su\v{s}enja i inicijalnog sadr\v{z}aja vode usitnjene hrastovine na njenu topivost u hladnoj vodi}, keyword = {Hrastovina, sadr\v{z}aj vode, topivost u hladnoj vodi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mati\v{s}ev, Borno}, year = {2022}, pages = {28}, keywords = {Oak wood, moisture content, solubility in cold water}, title = {Influence of Drying and Initial Moisture Content of Milled Oak Wood on its Solubility in Cold Water}, keyword = {Oak wood, moisture content, solubility in cold water}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font