Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1219245

Određivanje sastava masnih kiselina iz odabranih vrsta makroalgi iz Jadranskog mora


Katić, Maja
Određivanje sastava masnih kiselina iz odabranih vrsta makroalgi iz Jadranskog mora, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1219245 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje sastava masnih kiselina iz odabranih vrsta makroalgi iz Jadranskog mora
(Determination of Fatty Acid Content of Selected Macroalgal Species from the Adriatic Sea)

Autori
Katić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
26.09

Godina
2022

Stranica
58

Mentor
Flanjak, Ivana ; Jokić, Stela

Neposredni voditelj
Cikoš, Ana-Marija

Ključne riječi
masne kiseline ; polinezasićene masne kiseline ; zasićene masne kiseline ; makroalge ; nutritivni indeksi
(fatty acids ; polyunsaturated fatty acids ; saturated fatty acids ; macroalgae ; nutritional indices)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti masnokiselinski profil iz određenih vrsta makroalgi Jadranskog mora (Cystoseira corniculata, Ericaria amentacea, Dictyota fasciola, Sargassum hornschuchii, Codium vermilara) u svrhu otkrivanja potencijalne iskoristivosti u nutricionizmu i prehrambenoj industriji. Ekstrakcija ukupnih lipida provedena je metodom po Folch-u, nakon čega su transesterificirani u metilne estere masnih kiselina (FAME) koji su kao takvi analizirani pomoću plinske kromatografije sa plameno- ionizacijskim detektorom (GC-FID). Najveću zastupljenost u svim vrstama zauzela je palmitinska kiselina (C16:0), a iza nje u većini vrsta se ističu i izomeri oleinske kiseline (C18:1n9c+t). Od dvije najvažnije n-3 masne kiseline, identificirana je eikosapentaenska kiselina (C20:5n3), dok u ispitivanim uzorcima dokosaheksaenska kiselina (C22:6n6) nije detektirana. Najveći udio C20:5n3 utvrđen je kod vrste D. fasciola, a najmanji kod vrste C. vermilara. Rezultati ovog rada ukazuju na najbolji sadržaj polinezasićenih masnih kiselina (PUFA), omjer polinezasićenih i zasićenih masnih kiselina (PUFA/SFA) i indeks nezasićenosti (IU) kod vrste S. hornschuchii, dok je najpovoljniji indeks aterogenosti (IA) utvrđen kod C. vermilara, indeks trombogenosti (IT) kod D. fasciola i najpovoljniji hipokolesterolemijski/hiperkolesterolemijski omjer (HH) kod vrste C. corniculata. Rezultati provedenog eksperimentalnog rada ukazuju na vrlo male razlike u masnokiselinskom profilu ispitivanih vrsta te stoga one imaju sličan potencijal u nutricionizmu i prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0002 - Bioprospecting Jadranskog mora (Jerković, Igor; Dragović-Uzelac, Verica; Šantek, Božidar; Čož-Rakovac, Rozelinda; Kraljević Pavelić, Sandra; Jokić, Stela, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Avatar Url Ana-Marija Cikoš (mentor)

Avatar Url Stela Jokić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Katić, Maja
Određivanje sastava masnih kiselina iz odabranih vrsta makroalgi iz Jadranskog mora, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Katić, M. (2022) 'Određivanje sastava masnih kiselina iz odabranih vrsta makroalgi iz Jadranskog mora', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kati\'{c}, Maja}, year = {2022}, pages = {58}, keywords = {masne kiseline, polinezasi\'{c}ene masne kiseline, zasi\'{c}ene masne kiseline, makroalge, nutritivni indeksi}, title = {Odre\djivanje sastava masnih kiselina iz odabranih vrsta makroalgi iz Jadranskog mora}, keyword = {masne kiseline, polinezasi\'{c}ene masne kiseline, zasi\'{c}ene masne kiseline, makroalge, nutritivni indeksi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kati\'{c}, Maja}, year = {2022}, pages = {58}, keywords = {fatty acids, polyunsaturated fatty acids, saturated fatty acids, macroalgae, nutritional indices}, title = {Determination of Fatty Acid Content of Selected Macroalgal Species from the Adriatic Sea}, keyword = {fatty acids, polyunsaturated fatty acids, saturated fatty acids, macroalgae, nutritional indices}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font