Pregled bibliografske jedinice broj: 1219245
Određivanje sastava masnih kiselina iz odabranih vrsta makroalgi iz Jadranskog mora
Određivanje sastava masnih kiselina iz odabranih vrsta makroalgi iz Jadranskog mora, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1219245 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje sastava masnih kiselina iz odabranih
vrsta makroalgi iz Jadranskog mora
(Determination of Fatty Acid Content of Selected
Macroalgal Species from the Adriatic Sea)
Autori
Katić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
26.09
Godina
2022
Stranica
58
Mentor
Flanjak, Ivana ; Jokić, Stela
Neposredni voditelj
Cikoš, Ana-Marija
Ključne riječi
masne kiseline ; polinezasićene masne kiseline ; zasićene masne kiseline ; makroalge ; nutritivni indeksi
(fatty acids ; polyunsaturated fatty acids ; saturated fatty acids ; macroalgae ; nutritional indices)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti masnokiselinski profil iz određenih vrsta makroalgi Jadranskog mora (Cystoseira corniculata, Ericaria amentacea, Dictyota fasciola, Sargassum hornschuchii, Codium vermilara) u svrhu otkrivanja potencijalne iskoristivosti u nutricionizmu i prehrambenoj industriji. Ekstrakcija ukupnih lipida provedena je metodom po Folch-u, nakon čega su transesterificirani u metilne estere masnih kiselina (FAME) koji su kao takvi analizirani pomoću plinske kromatografije sa plameno- ionizacijskim detektorom (GC-FID). Najveću zastupljenost u svim vrstama zauzela je palmitinska kiselina (C16:0), a iza nje u većini vrsta se ističu i izomeri oleinske kiseline (C18:1n9c+t). Od dvije najvažnije n-3 masne kiseline, identificirana je eikosapentaenska kiselina (C20:5n3), dok u ispitivanim uzorcima dokosaheksaenska kiselina (C22:6n6) nije detektirana. Najveći udio C20:5n3 utvrđen je kod vrste D. fasciola, a najmanji kod vrste C. vermilara. Rezultati ovog rada ukazuju na najbolji sadržaj polinezasićenih masnih kiselina (PUFA), omjer polinezasićenih i zasićenih masnih kiselina (PUFA/SFA) i indeks nezasićenosti (IU) kod vrste S. hornschuchii, dok je najpovoljniji indeks aterogenosti (IA) utvrđen kod C. vermilara, indeks trombogenosti (IT) kod D. fasciola i najpovoljniji hipokolesterolemijski/hiperkolesterolemijski omjer (HH) kod vrste C. corniculata. Rezultati provedenog eksperimentalnog rada ukazuju na vrlo male razlike u masnokiselinskom profilu ispitivanih vrsta te stoga one imaju sličan potencijal u nutricionizmu i prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0002 - Bioprospecting Jadranskog mora (Jerković, Igor; Dragović-Uzelac, Verica; Šantek, Božidar; Čož-Rakovac, Rozelinda; Kraljević Pavelić, Sandra; Jokić, Stela, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek